Je veľmi zdravý, maličké plody vám dodajú vitamíny i minerály, jedlá je aj šupka. Super ovocie, ktoré sa zaslúžilo o vznik limetky

Zoznámte sa so vždyzelenou rastlinou, ktorú môžete pestovať celoročne. V zime potrebuje umiestnenie vnútri, v lete sa jej bude dariť aj vonku. Pestuje sa v kvetináči a vyzerá veľmi pekne. No nielen to. Má aj výbornú a zaujímavú chuť, je zásobárňou mnohých vitamínov a minerálnych látok. Zoznámte sa s málo známym skvostom s názvom kumkvat.

01.01.2023 06:00
kumkvat Foto:
debata

Kumkvat bol dlho zaradený do samostatného rodu Fortunella, a nie k citrusom. No v súčasnosti už botanici zmenili názor i názov tejto rastliny a kumkvat je oficiálne citrus s latinským menom Citrus japonica. Chuťou pripomína citrón, pomaranč aj grep, to platí aj o vzhľad plodov. Tie sú však v porovnaní so spomínanými citrusmi maličké, majú len dva až štyri centimetre. No sú bohaté na vitamíny C a A, aj na minerály, najmä horčík, draslík a vápnik. Plody kumkvatu aj veľmi pekne voňajú, treba ich však trochu pohniesť v dlaniach, aby sa uvoľnili aromatické látky. Zaujímavosťou je, že vďaka kríženiu kumkvatu vznikla oveľa známejšia a obľúbená limetka.

citrusy Čítajte aj Chcete pestovať citrusy? Nedajte sa pri nákupe nachytať, rastliny obsypané plodmi nemusia byť dobrá voľba

Ako ho pestujeme

Keďže kumkvat letuje vonku a zimuje vnútri, pestujeme ho v nádobe, aby sa dal prenášať. Pri priaznivom počasí a v južnejších oblastiach môže ísť von už na prelome marca a apríla. Dovnútra ho presúvame v októbri, ale vždy závisí od počasia. Vo veľmi chladných lokalitách Slovenska pestujeme kumkvat v skleníku. Počas umiestnenia vonku potrebuje rastlina veľmi slnečné a teplé miesto, ktoré je chránené pred vetrom. Kumkvat polievame až vtedy, keď celý substrát preschne. Zálievka musí byť výdatná. Vodu z misky vždy vylejeme, nesmie tam ostať. Počas vegetačnej sezóny hnojíme kumkvat hnojivom na citrusy. Rastlinu režeme po zbere plodov, pričom odstraňujeme staré a ovísajúce konáriky.

Čo s plodmi kumkvatu

  • Plody sú zrelé vtedy, keď majú sýtu žltú až oranžovú farbu.
  • Zber je jednoduchý, malé plody ľahko odštipneme prstami.
  • Skladujeme ich pri izbovej teplote, kde na priamu konzumáciu vydržia dobré niekoľko dní. Pokiaľ chceme predĺžiť ich životnosť, uložíme ich do chladničky, kde ich môžeme skladovať až mesiac. Dajú sa aj mraziť a sušiť.
  • Plody môžeme priamo konzumovať, použiť ich ako dekoráciu jedál, ďalej na ochutenie nápojov, dajú sa z nich uvariť džemy, sirupy aj likéry.
  • Výborne ochutia jedlá z mäsa, či už pečeného alebo vareného.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #limetka #citrus #kumkvát #Citrus japonica
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december