Zápaly, bolesti, chronické ťažkosti. Keď vás trápia močové cesty, pomôžu rastliny, ktoré by ste si inak ani nevšimli

Ach, tie nešťastné močáky! Infekciu močových ciest spôsobujú najčastejšie baktérie, ktoré sa dostanú do močovej rúry, kde sa začnú nekontrolovane množiť a môžu vyvolať aj infekciu močového mechúra. V prípade, že sa už zápal močového ústrojenstva rozbieha, treba začať bakteriálnu nálož doslova vyplavovať z tela von. Pomôžu čaje z rastlín, ktoré sú vďaka svojim účinným látkam výbornou podporou liečby.

03.01.2023 06:00
harmanček Foto:
debata

Nie je nad čistú vodu a čaje

Dostatok tekutín, vrátane bylinkových čajov, podporuje močenie, a tým vyplavovanie baktérií z močového mechúra. Jednoduchým indikátorom, či pijete dosť tekutín, je farba moču, ktorá má byť svetlá. Keď sa budete kvôli strachu z pálenia a bolesti vyhýbať príjmu tekutín a močeniu, iba tým svoj problém zhoršíte. Koncentrovaný moč totiž močové cesty ešte viac podráždi. Vhodnými nápojmi sú čistá voda, urologické, obličkové a rôzne bylinkové čaje. Ktoré sú v tomto prípade najlepšie?

kumkvat Čítajte aj Je veľmi zdravý, maličké plody vám dodajú vitamíny i minerály, jedlá je aj šupka. Super ovocie, ktoré sa zaslúžilo o vznik limetky

Pomôžu vlažné a bez cukru

Bylinkové čaje pri zápale močových ciest by mali byť vlažné a rozhodne nie sladené. Dobrú službu vám urobí harmančekový, púpavový, žihľavový, rebríčkový alebo brezový čaj. Vhodný je aj odvar z prasličky, ktorá pomáha aj vo forme obkladu na boľavé miesta. Známy je účinok brusníc, podobné vlastnosti má aj známa ženská bylinka medvedica lekárska. Veľkým pomocníkom pri zápale močových ciest je odvar z pýru a tiež čaj z veroniky lekárskej. Močopudne pôsobí i vŕbovka malokvetá, ktorá má aj silné antibakteriálne účinky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #močové cesty #harmanček #púpava #bylinkové čaje #urologické čaje
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december