Najlepšia proti úzkosti a stresu: Nenápadná rastlina pomôže aj pri nespavosti, nervozite a bolestiach hlavy

Poznáme ju pod rôznymi názvami, napríklad kozlík, mačacia bylina alebo baldrián. No zrejme najznámejšie je jej pomenovanie valeriána lekárska. Je to trváca rastlina s ružovkastými voňavými kvetmi, ktorá môže narásť až do výšky jeden meter. Rastie najmä pri potokoch alebo na iných vlhkých miestach, ako sú okraje lesa. Pri zbere treba byť opatrný, pretože valeriána je ľahko zameniteľná s niektorými jedovatými rastlinami.

04.01.2023 06:00
valeriána Foto:
debata (1)

Ako ju zbierať, spracovať a užívať?

Z valeriána môžeme využiť vňať, podzemok aj korene. Vňať zbierame koncom leta, na podzemky aj s koreňmi sa môžeme vybrať až do októbra. Vňať aj podzemky sušíme na mieste, ktoré je dostatočne vzdušné. Podzemky môžeme sušiť aj v sušičke, treba ich však pozdĺžne rozrezať. Valeriána je silná a účinná bylinka, preto ju užívame len krátkodobo a s mierou, nie viac ako tri dni po sebe. Pokiaľ užívame prípravok z lekárne, je potrebné prísne dodržiavať dané dávkovanie.

kumkvat Čítajte aj Je veľmi zdravý, maličké plody vám dodajú vitamíny i minerály, jedlá je aj šupka. Super ovocie, ktoré sa zaslúžilo o vznik limetky

Kedy nám pomôže

Valeriána lekárska je bez debaty jedna z najlepších rastlín na zmiernenie úzkosti. Pomáha aj pri pridružených psychických ťažkostiach, ako je nervozita, bolesti hlavy, nespavosť, ale aj celková psychická nepohoda. Valeriána má totiž tú vlastnosť, že stabilizuje nervovú sústavu – podráždenosť utlmí, pri apatii zasa dokáže povzbudiť. Pomáha zvládnuť stres a zmierňuje jeho fyzické prejavy, ako sú žalúdočné alebo srdcové ťažkosti.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #úzkosť #stres #nespavosť #valeriána lekárska
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december