Máte radi broskyne, ale prekážajú vám ich chĺpky? Siahnite po ovocí, ktoré ich tromfne. Má hladkú šupu a je ešte sladšie

Na pestovanie sú síce náročnejšie ako broskyne, ale majú oroti nim nesporné výhody. Tou najciteľnejšou, aspoň pokiaľ ide o chuť, je hladká šupa a vyššia sladkosť. Okrem toho sú nektarínky veľmi zdravé, obsahujú vitamíny, minerály a vlákninu. Na Slovensku je možné úspešne pestovať nektarinky v južných teplých oblastiach. Aj tam však potrebujú ochranu pred vetrom.

06.01.2023 06:00
netarinky Foto:
debata

Potrebujú vyrovnanú závlahu

Istou nevýhodou nektarinok je, že plody sú dosť náchylné na praskanie,a to pri dažďoch aj v období dlhšieho sucha. Keď popraskajú, môže ich ľahko napadnúťmoníliová hniloba plodov. Prevenciou tohto ochorenia je vyrovnaná závlaha stromov. Nektarinky kvitnú dosť skoro, keď sa ešte v ich okolí nenachádza dostatok opeľovačov. Pomôcť im môžeme ručným opelením. Nektarinky potrebujú aj pretrhávanie plodov, a to v období, keď sú plody veľké asi ako lieskové orechy. Môžeme urobiť až dve prebierky plodov. Pri prvej nechávame jeden plod na zhruba 10 centimetrov, pri druhej nechávame plody na vzdialenosť 20 centimetrov.

kumkvat Čítajte aj Je veľmi zdravý, maličké plody vám dodajú vitamíny i minerály, jedlá je aj šupka. Super ovocie, ktoré sa zaslúžilo o vznik limetky

Ako ich rezať a chrániť

Vo väčšej záhrade môžeme vysadiť klasický strom, pre menšie záhrady sú lepšie zakrsnuté nektarinky. Po celý rok si môžeme kúpiť nektarinku v nádobe, výpestky dostať na jar a na jeseň. Pre nektarínky sú vhodné podpníky, ktoré vyhovujú aj broskyniam, čo je napríklad mandľa. Na stromoch režeme neželané výhonky a nové vyväzujeme tak, aby rástli želaným smerom. Palmety po zbere plodov presvetlíme. Dozrievajúce ovocie chránime pred vtákmi a osami sieťami alebo fóliou. Po opadaní listov na jeseň urobíme ošetrenie proti kučeravosti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #ovocie #ovocné stromy #broskyne #opeľovače #nektarinky
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december