Obyčajná lacná zelenina a zároveň super liek: funguje ako prírodné antibiotikum a má aj protirakovinové účinky

Štiav alebo šťaveľ má vysokú biologickú hodnotu. Listy obsahujú veľa vitamínov a minerálov, takisto aj vlákninu a železo. Vďaka tomu je táto zelenina výborná na úpravu trávenia, kožných problémov a prospieva aj srdcu. V kuchyni sa používala oddávna nielen pre svoje liečivé účinky, ale aj preto, že je veľmi lacná a dostupná.

28.01.2023 06:00
štiav Foto:
debata (1)

Lístky sú veľmi zdravé

Predchádzajúce generácie si možno ešte spomenú, že ako deti trhali a jedli počas hier vonku zelené lístky štiavu. Ani nevedeli, akú veľkú vec robia pre svoje zdravie. Štiav podporuje trávenie aj činnosť srdca, urýchľuje liečbu vyrážok, drobných poranení a modrín. Má antibakteriálne a protirakovinové účinky, priaznivo pôsobí aj pri reume a „čistí“ krv.

Do teplej aj studenej kuchyne

Listy štiavu môžeme konzumovať surové v šalátoch, ktorým dodávajú lepšiu chuť. Pridávať ich môžeme aj do tepelne upravených jedál, napríklad do polievok, omáčok, k mäsu aj rybám. Pokiaľ recept neurčuje inak, štiav môžeme pripraviť rovnako ako špenát.

pažítka Čítajte aj Posilňuje imunitu, srdce aj kosti a bráni vzniku rakoviny. Nenápadná zelenina vás prekvapí účinkami podobnými cesnaku

Môžeme ho mať aj v zime

Štiav začína rásť skoro na jar a zbierame ho do neskorej jesene. Aby sme ho mohli zbierať aj celú zimu, niekoľko rastlín zakryjeme ochranným poklopom alebo po odstránení rajčiakov vysadíme niekoľko rastlín do studeného skleníka. Ak v lete zasejeme semená do črepníka, v zime budeme môcť zbierať listy.

Ako ho zbierať

Z mladých rastlín nezbierame naraz veľa listov, aby sa nespomalil ich rast. Zbierame málo listov a často. Keď rastliny rastú rýchlo, môžeme zrezať celú rastlinu, ktorá čoskoro znova obrastie a bude tvoriť ďalšie listy. Podmienkou, aby štiav prosperoval, je vlhká pôda.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #krv #trávenie #srdce #reuma #štiav
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december