Pripomína mrkvu, ale je ešte lepšia: Pomáha upraviť tlak, trávenie, posilniť imunitu, kosti, mozog a ešte aj schudnúť

Odolná trváca rastlina a výborná koreňová zelenina s botanickým názvom hadomor španielsky je známa skôr pod hovorovým názvom čierny koreň. Dosahuje výšku asi 90 centimetrov. Využíva sa najmä koreň tejto rastliny, no dajú sa využiť aj jej listy a kvety. Koreň vzhľadom pripomína mrkvu, no je čierny a má bielu dužinu. Chutný je koreň, listy a aj mladé kvetné puky a stopky.

21.03.2023 14:00
čierny koreň Foto:
debata (1)

Ako ho vysievať a pestovať

Požiadavky tejto zeleniny na pôdu, klímu a hnojenie sú rovnaké ako pri mrkve. Čierny koreň potrebuje hlbokú úrodnú ľahkú pôdu s nízkym obsahom dusíka. Túto zeleninu môžeme vysievať buď vo februári, prípadne marci s následnou jesennou úrodou alebo v auguste s úrodou na jar. Čierny koreň výborne znáša mrazy. Vysievame ho asi do hĺbky dva centimetre na slnečné alebo polotienisté miesto. Riadky sú vzdialené na 20 centimetrov, jednotí sa na 10 centimetrov. Choroby a škodcovia napádajú čierny koreň iba zriedka.

Zberáme a uskladňujeme

Čierny koreň môžete nechať cez zimu v pôde alebo ho vybrať a uskladniť v debničkách na chladnom mieste. Korene na priamu konzumáciu začíname vyberať na jeseň a pokračujeme až do jari. Na dopestovanie mladých listov a výhonkov sa rastliny na začiatku jari prikrývajú vrstvou slamy hrubou asi 13 centimetrov alebo lístím. Mladé vybielené listy sa cez túto vrstvu pretlačia a zrežú pri výške 10 centimetrov. Na dopestovanie kvetných pukov sa niekoľko koreňov nechá cez zimu v pôde bez prikrytia. Nasledujúcu jar budú kvitnúť. Zberajú sa neotvorené puky so stopkou dlhou asi 8 centimetrov.

pekinská kapusta Čítajte aj Chráni pre rakovinou, prospieva srdcu, kostiam aj imunite. Môžete ju jesť bez obmedzenia i pri chudnutí. A pestuje sa ľahko

Zdraviu veľmi prospešný

Čierny koreň obsahuje dôležité vitamíny a minerály, vlákninu a ďalšie prospešné látky. Podporuje trávenie a vďaka obsahu inulínu priaznivo vplýva na zdravé osídlenie čreva. Inulín je prebiotická vláknina podporujúca imunitu, vstrebávanie živín a redukciu rakovinotvorných škodlivín. Okrem toho čierny koreň podporuje zdravie srdca, ciev a pomáha upravovať krvný tlak. Stará sa aj o zdravie kostí a mozgu, zmierňuje predmenštruačný syndróm a udržiava krásne a zdravé vlasy. Čierny koreň sa dá jesť surový alebo aj tepelne upravený. Hodí sa do šalátov, polievok, ako príloha a urobíte z neho aj výbornú nátierku.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #mrkva #čierny koreň #koreňová zelenina #hadomor španielsky
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december