Najlacnejšia a pritom mimoriadne zdravá zelenina: Z pôdy si zoberie maximum, no všetko nám vráti vo veľkom množstve živín

Je taký obyčajný, že ho často prehliadame. A to je škoda, pretože kel síce patrí medzi najlacnejšiu zeleninu, no zároveň aj medzi najzdravšiu. V závislosti od typu sa pestuje ako jednoročná alebo ako dvojročná rastlina. Nízke kultivary dorastú do výšky okolo 30 až 40 centimetrov, vysoké zhruba do výšky 90 centimetrov. Kultivary kelu sú rôzne odolné, mnohé tolerujú vysoké teploty aj silné mrazy. Vyžadujú úrodnú a dobre priepustnú pôdu so stredne vysokým obsahom dusíka.

23.03.2023 14:00
kel kučeravý Foto:
debata

Vysievame do pôdy aj do debničiek

Na letný zber vysievame semená skoro na jar, na jesenný a zimný zber zasa koncom jari. Vysievame priamo do pôdy, na dopestovanie priesad na výsevné záhony alebo do debničiek. Nízke kultivary pestujeme v spone 30 až 40 centimetrov, vysoké v spone 75 centimetrov. Prezimovaný kel na jar prihnojíme. Počas tuhej zimy prikryjeme nízke kultivary príklopmi alebo nízkymi tunelovými fóliovníkmi. Listový kel zvyčajne netrpí chorobami a nenapádajú ho škodcovia.

Môžeme si vybrať

Kultivary s hladkými listami a hybridy so širokými kučeravými listami zvyčajne vytvárajú listy na strednej stonke. Listy všetkých typov listového kelu kučeravého, mladé jarné kvetné výhonky a mladé listy širokolistových typov sa konzumujú varené alebo surové. Listový kel je najodolnejšia hlúbovina, niektoré kultivary znesú aj silný mráz okolo mínus 15 stupňov, iné zasa tolerujú aj vysoké teploty. Veľmi skoré, chúlostivé kultivary vysievame skoro na jar do riadkov vzdialených 15 centimetrov alebo do širokých riadkov. Zberáme ich buď ako veľmi mladé rastliny alebo ich vyjednotíme na vzdialenosť 7 centimetrov a zrežeme, keď dosiahnu výšku 15 centimetrov. Pritom ponecháme časť hlúbu, aby vyhnal nové výhonky a vytvoril druhú úrodu.

čierny koreň Čítajte aj Pripomína mrkvu, ale je ešte lepšia: Pomáha upraviť tlak, trávenie, posilniť imunitu, kosti, mozog a ešte aj schudnúť

Prečisťuje a zásobuje vitamínmi

Kel je mimoriadne zdravá zelenina. Vďaka vysokému obsahu vlákniny pôsobí priaznivo na trávenie a prečisťuje črevá. Zároveň pomáha znižovať cholesterol, zmierňovať zápaly a znižovať oxidačný stres. To všetko znižuje aj riziko vzniku rakoviny. Vitamíny a minerály v tejto zelenine sa starajú o celkovú vitalitu a zdravie organizmu. Preto sa rozhodne oplatí zaradiť kel do jedálnička ako stabilnú potravinu.

Ako ho skladujeme

Niektoré kultivary dozrievajú 7 týždňov po sejbe, ale rastliny môžu ostať v pôde aj dlhšie. Ak je to potrebné, na jeseň a v zime otrháme listy, čím podporíme ďalší rast zeleniny. Na jar zberáme výhonky, keď sú dlhé asi 10 centimetrov a ešte predtým, než sa otvoria kvety. Kučeravý kel sa dobre zmrazuje.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #zelenina #kel #vysievanie #kultivary #kel kučeravý #listový kel
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december