Ľahko sa prispôsobí
Mizuna, nazývaná aj japonská horčica, je veľmi prispôsobivá rastlina, dobre toleruje horúčavy aj mráz. Môžeme ju vysievať počas celého vegetačného obdobia. Má dobrú odolnosť voči vybiehaniu do kvetu, čo nie je u listovej zeleniny úplne bežné. Vďaka tomu môžeme mizunu vysievať do výsevných nádob, na výsevné záhony aj priamo na trvalé stanovište. Mimoriadnu zimnú úrodu získame výsevom koncom leta a následným vysadením do chránených priestorov.
Malá alebo veľká?
Ak chceme zberať malé mladé rastliny, výsev robíme do sponu 10 centimetrov. Ak chceme zberať veľké rastliny, je vhodný spon až 45 centimetrov. Pokiaľ pestujeme mizunu na zber vo fáze mladých rastlín, je vhodná na pestovanie spolu s pomaly rastúcimi druhmi. Ako listová zelenina dozrieva mizuna približne 10 týždňov po sejbe. Zberať sa môže v ktorejkoľvek fáze rastu. Listy mladých rastlín sú dorastené už za dva alebo tri týždne. Rastliny sú silné a po prvom zbere rýchlo vyženú nové výhonky. Pre tieto jej vlastnosti bola mizuna jedna z mála rastlín, ktorú pestovali aj na medzinárodnej vesmírnej stanici.
Čítajte aj Listy chutia ako uhorka a fungujú ako prírodné antidepresívum. Pomáhajú aj pri prechladnutí, zápale pľúc a zbavia telo zadržiavanej vodyČo s ňou v kuchyni
Listová zelenina mizuna sa konzumuje kuchynsky upravená alebo surová, keď pozberáme mladé jemné listy. Konzumujeme ju s mierou, vo väčšom množstve môže urýchliť tvorbu obličkových kameňov alebo ovplyvniť účinok liekov na riedenie krvi. Mizuna vzhľadom pripomína rukolu a chuťou zmes rukoly a horčice. Je vhodná do čerstvých zeleninových šalátov alebo tepelne upravená v polievkach, omáčkach k cestovinám, ďalej ako príloha na pizzu alebo do jedál z mäsa aj vajec. Mizuna má vysoký obsah vitamínov a minerálov. Je bohatá na antioxidanty. Prospieva zdraviu kostí, krvi, očí. Podporuje imunitu a skúmajú sa aj protirakovinové účinky tohto šalátu.