Čistí krv, odvádza z tela prebytočnú vodu, zlepšuje apetít a zásobuje telo potrebnými vitamínmi. V jarných šalátoch by nemala chýbať

Nízka dvojročná rastlina, ktorá dorastá do šírky okolo 20 centimetrov, má výraznú chuť a používa sa surová aj tepelne upravená. Barborka je odolná rastlina, ktorá ostáva zelená aj počas zimy a najlepšie sa jej darí v tieni. V horúcom počasí rýchlo vybieha do kvetu a štipľavie. Môže sa pestovať v kombinácii s vyššími druhmi zeleniny alebo ako lem záhona.

13.04.2023 06:00
barborka Foto:
debata

Pestuje sa celý rok

Barborka sa pestuje v úrodnej pôde, ktorá zadržiava vlhkosť. Na jar vysievame semená na skorý letný zber, koncom leta zasa na jesenný zber a prezimovanie. V zime môžeme barborku pestovať v nevykurovaných skleníkoch. Semená vysievame priamo na záhon a jednotíme na 15 centimetrov. Priesady dopestujeme vo výsevných nádobách. Listy zberáme asi 7 týždňov po sejbe, keď majú dĺžku približne 10 centimetrov. Ak necháme na jar vybehnúť niekoľko rastlín do semena, voľne sa vysemenia a získané priesady môžeme presadiť.

Burina, ale obľúbená

Barborka sa veľmi rýchlo šíri nielen vysemenením, ale aj koreňovými výbežkami. To platí najmä vtedy, keď sa jej snažíme zbaviť ako buriny a vytrhávame ju zo záhona alebo trávnika. Ako burina nie je barborka obťažujúca a škodlivá, dokonca je užitočná v tom, že do záhrady láka opeľujúci hmyz. Barborke sa darí v tieni alebo polotieni, na slnečnom a suchom mieste rastlina príliš nenarastie.

borák lekársky Čítajte aj Listy chutia ako uhorka a fungujú ako prírodné antidepresívum. Pomáhajú aj pri prechladnutí, zápale pľúc a zbavia telo zadržiavanej vody

Ešte je aj liečivá

Barborka sa používa do čerstvých šalátov alebo do tepelne upravených jedál na spôsob kapusty. Môže sa pridať aj do polievok vo forme nasekanej vňate. Varením sa chuť barborky zjemňuje. Rastlina má liečivé účinky: Zlepšuje chuť do jedla, odvodňuje, zásobuje nás vitamínmi, najmä vitamínom C a jej listy slúžia ako improvizovaná náplasť na drobné ranky. Barborku môžeme na jar vysievať až do mája.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #burina #šalát #úrodná pôda #liečivá rastlina #barborka
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december