Vypestujete ich všade, zasypú vás kvetmi a farbami takmer každý mesiac v roku. Sú ideálne na zamaskovanie nevzhľadných kútov záhrady

Poskytujú obrovské spektrum farieb a tvarov kvetov. Dajú sa pestovať v každej záhrade, nemajú špeciálne nároky. Na jar bujne kvitnú a sú mimoriadne vhodné na zamaskovanie nevzhľadných kútov, stavieb alebo prvkov v záhrade. Spomedzi popínaviek majú najdlhšie obdobie kvitnutia, kvetmi nás zasypávajú takmer celý rok. To je len niekoľko dôvodov, prečo pestovať plamienky.

08.05.2023 06:00
plamienky Foto:
debata

Môžete si vybrať

Niektoré plamienky sú vhodné na pestovanie v nádobách, iné krásne prerastajú opornými rastlinami, napríklad stromami. Dokážu vytvoriť neobyčajne krásne zoskupenia rastlín. Niektoré druhy sa plazia po povrchu terénu, iné sa dajú vyväzovať k trelážam či pergolám, ďalšie môžu kaskádovito padať z terasy. Podľa kvitnutia a habitusu delíme plamienky do troch skupín. Prvú skupinu tvoria skoro kvitnúce druhy, ktoré kvitnú na vlaňajších výhonkoch. V druhej skupine sú skoré, veľkokveté kultivary kvitnúce na tohtoročných stonkách vyrastajúcich z vlaňajšieho dreva. Tretiu skupinu tvoria neskoro kvitnúce druhy, neskoré veľkokveté kultivary a bylinné typy, ktoré kvitnú na tohtoročných výhonkoch.

Začíname s výsadbou

Pred výsadbou k treláži alebo stromu sa treba ubezpečiť, či je štruktúra opory alebo opornej rastliny dostatočne pevná. Plamienok aj oporná rastlina by mali mať aj rovnaké požiadavky na rez. Väčšinu popínavých plamienkov môžeme vysádzať v polotieni aj na slnku, pokiaľ zabezpečíme, že korene sú v chlade a tieni. Môžeme ich podsadiť nízkymi krami. Väčšine plamienkov sa dobre darí v úrodnej a priepustnej pôde. Vždyzelené druhy nemôžeme pestovať v pôde, ktorá je v zime zamokrená, pretože by im zhnila jemná koreňová sústava. Plamienky vysádzame asi o 5 centimetrov hlbšie, než je bežné pri iných popínavkách, aby sme podporili vývin bazálnych púčikov pod úrovňou terénu.

toxické rastliny Čítajte aj Sú rastliny, ktoré vyzerajú lákavo, ale dajú vás dole. Nevoľnosť, vyrážka a kŕče sú ešte to najmenej

Čo rastliny potrebujú

Novo vysadené rastliny treba dobre polievať, až kým sa nezakorenia. Popínavé a bylinné druhy na jar nastielame záhradným kompostom alebo dobre vyzretým hnojom. Plamienky bývajú náchylné na napadnutie slizniakmi, voškami aj múčnatkou. Hubová choroba známa ako vädnutie plamienkov napáda čerstvo vysadené veľkokveté kultivary. Požiadavky na rez sú pri každej skupine plamienkov odlišné, preto si ich vždy overíme. Pri počiatočnom reze a vedení vyžadujú plamienky osobitnú starostlivosť. Aby sme predišli vytváraniu dlhých výhonov s holou bázou, všetky novo vysadené plamienky na jar v prvom roku po vysadení hlboko zrežeme.

Ako ich rozmnožujeme

Môžeme ich rozmnožovať jesennou sejbou s následným prezimovaním v studenom skleníku alebo parenisku. Vlastnosti kultivarov sa však pri rozmnožovaní sejbou neudržiavajú. Preto kultivary zvyčajne rozmnožujeme odrezkami alebo potápaním. Rozmnožovanie delením používame pri bylinných typoch. Odrezky odoberáme na jar tesne nad uzlom a zrežeme ich asi 3 až 5 centimetrov pod nasledujúcim uzlom. Bázu ošetríme hormonálnym zakoreňovacím práškom. Zakoreňujeme v uzatvorenej množiarni a postupne otužujeme. Mladé rastlinky vysádzame na jar.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #odrezky #plamienky #popínavky #oporné rastliny
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december