Najlepšie finty na kosenie, aby ste mali trávnik stále v top forme: Udržíte zamatový povrch, pekné budú aj okraje a tráva nezhnedne

Ak chcete mať efektne a pôsobivo pokosený trávnik, koste ho v rovnobežných, rovnako širokých pásoch. Pokoste ten istý pás dvakrát, tam a späť, trávnik bude mať vtedy naozaj zamatový povrch. Elektrická či benzínová strunová kosačka, ktorá kosí rotujúcim silonovým vláknom, dosiahne aj tam, kde sa veľká kosačka nedostane.

11.05.2023 14:00
kosačka Foto:
debata

Treba správne začať

Strunová kosačka sa hodí na zastrihovanie okrajov trávnika. Pri práci so strunovou kosačkou noste ochranné okuliare, pretože od nej často veľkou rýchlosťou odfrkujú kamienky a prach. Kosenie začnite tak, že pokosíte dvojitý pás na oboch koncoch trávnika, aby ste potom, keď sa budete obracať, nijaký kúsok nevynechali alebo kosačkou neutlačili.

Koste bez prekážok

Pred kosením zredukujte počet prekážok na ploche trávnika. Kosenie bude príjemnejšie, ak predmety, ako sú sochy alebo lavičky, umiestnite k okraju trávnika. Na kosenie trávy okolo kmeňov použite strunovú kosačku so silikónovým vláknom. Ak nechcete poškodiť kôru stromu, majte poruke pozdĺžne rozrezanú rúrku z plastu a oprite ju o kmeň. Po kosení počkajte v lete dva dni, kým aplikujete hnojivo alebo herbicídy proti burine. V období pomalého rastu ho aplikujte až 4 dni po kosbe.

alojzia citrónová Čítajte aj Sladká, voňavá, upokojujúca: Stačí pár lístkov a budete spať ako bábätko. Zbaví vás stresu, migrény aj vírusov a škodlivých baktérií

Na pomoc tráve

Nezaškodí si zopakovať, že pred prvou kosbou na jar trávu treba trávu narovnať švédskymi vejárovitými hrabľami. Nekoste vlhký trávnik, strih by bol nerovný a tráva by upchávala kosačku. Na jeseň môže rosa zostávať na tráve celý deň. Ak predpoveď počasia hlási jasný alebo vetristý deň, straste rosu z trávy jemne metlou. Koncom jari a začiatkom leta koste okrasný trávnik nakrátko raz za 3 dni, úžitkový každý týždeň a voľný raz za 10 dní. V období pomalého rastu intervaly zdvojnásobte. V zime nie je kosba vhodná, výnimkou sú nezvyčajne teplé obdobia.

Zvyšujeme a znižujeme podľa potreby

V lete koste okrasný trávnik na výšku 1,5 centimetra, úžitkový na 2,5 centimetra a voľný na 5 centimetrov. Pri prvej kosbe na jar pokoste len končeky trávy a až pri ďalšej kosbe ostrie kosačky znížte. Svahy koste vždy po vrstevnici. Taký spôsob je účinný a umožňuje lepšiu kontrolu nad kosačkou. Stáť nad kosačkou a kosiť svah je vyčerpávajúce, pretože musíte k sebe priťahovať celú hmotnosť kosačky. Stáť pod kosačkou a tlačiť ju do kopca je zasa nebezpečné, pretože sa môže stať, že sa kosačka pokĺzne a prejde vám cez nohu. Riešením môže byť prípadne robotická kosačka, ktorá si poradí aj s náklonom terénu.

rímska rasca Čítajte aj Zabudnite na rascu a na čierne korenie. Vyskúšajte rastlinu, ktorá chuťou aj arómou prekoná známu klasiku a navyše sa postará o zdravé srdce i trávenie

Zbierať alebo nechávať?

Keď sa pokosená tráva rozkladá, uvoľňuje živiny. No vo vlhkom počasí pôsobí neesteticky, podporuje rast machu a pomáha burine, aby bujnela. Preto ju radšej pohrabte, čo samozrejme nie je potrebné, ak máte kosačku so zberačom. V horúcom a suchom počasí zberač zložte. Ponechaná pokosená tráva pritieni pôdu, zmenší straty vlahy a zníži nebezpečenstvo, že slnko spáli trávnik a tráva zhnedne.

Kedy je strih nesprávny

Keď sa na trávniku objavia po kosení bledé pásy, znamená to, že tráva nebola odstrihnutá, ale odtrhnutá. Nože treba priblížiť k spodnej lište. Ak kosíte rozľahlý trávnik, na vhodnom mieste rozložte veľkú igelitovú plachtu a zberač vyprázdňujte na ňu. Pokosená tráva bude na jednom mieste a keď skončíte s kosením, ľahko ju odveziete.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #burina #trávnik #kosačka #kosenie #hnojivo
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december