Čo s ním a prečo
Liči je nielen chutné, ale aj mimoriadne zdravé ovocie. Môžeme ho jesť surové alebo tepelne upravené, nasladko aj naslano. Patrí do rôznych dezertov, výborné je v kombinácii s dezertmi a sladkými likérmi. Vyrába sa z neho sirup, pridáva sa aj do nápojov a čerstvých šalátov. Ako tepelne upravená príloha je výborné k pokrmom z rýb a tiež k mäsu. Jedlám dodáva lahodnú chuť a nám zasa širokú škálu vitamínov a výživných látok. Liči skladujeme na chladnom mieste s vysokou vlhkosťou, výborným spôsobom uskladnenia je mrazenie. Liči môžeme aj sušiť, no vtedy stráca veľa vitamínu C.
V malom plode veľa zdravia
Dužina liči obsahuje celú škálu vitamínov, s výnimkou vitamínu B12 a provitamínu A. Už hrsť drobných plodov vám zaručí dennú dávku vitamínu C a aj prísun ďalších dôležitých látok. Vďaka tomu má liči výrazne pozitívny vplyv na naše zdravie. Posilňuje imunitný systém, chráni telo pred rakovinou, posilňuje srdce, cievy aj kosti a je výraznou podporou trávenia. Má vysoký obsah vlákniny, ktorá stimuluje pohyb čriev a napomáha absorpcii živín.

Dokáže ešte oveľa viac
Liči má okrem spomínaných prínosov aj mnoho ďalších pozitív. Napríklad pôsobí antiviroticky a pomáha chrániť telo pred rôznymi vírusovými ochoreniami. Plody liči sú skvelou ochranou zdravia pokožky a vlasov, v lete nás chránia pred poškodením slnečnými lúčmi. Vitamín B v plodoch liči pôsobí blahodarne na naše nervy. Liči je aj veľký pomocník v boji proti kŕčovým žilám a hemoroidom.
Ako ho pestovať
Exotické liči si môžete kúpiť v obchode, no dá sa v našich podmienkach aj vypestovať. V domácom prostredí v Ázii dorastá strom do výšky okolo 15 metrov. U nás si ho môžete dopestovať v nádobe, a to v byte alebo v skleníku. Zasadiť môžete aj kôstku z kúpeného liči, no vyberte veľkú a zdravú. Dobre ju umyte a nechajte preschnúť aj dva dni. Potom ju zasaďte naležato do nádoby. Liči potrebuje výživnú a dobre prekyprenú pôdu. Na rastlinku si počkáte okolo mesiaca, v letnom období môžete rastliny letniť vonku, no v zime musia byť vnútri. Rastlinu treba polievať a hnojiť, na polievanie je najlepšia odstáta voda.