Nakladanie do medu aj varenie v pive
Hľuzy tejto tzv. superpotraviny sa dajú požívať nespracované, ale aj sušené, mleté, pečené alebo vyťažené do tekutej podoby na akési mlieko. Samotné sú zdravým snackom, doplnia ovsené kaše či müsli. Originálnymi možnosťami sú nakladanie do medu a predovšetkým varenie v pive. Jednoročná bylina síce dostala prezývku tigrí orech, prípadne orechová tráva alebo zemná mandľa, ale jej konzumovaná časť v skutočnosti má s orechmi pramálo spoločné – okrem príjemne sladkastej, mierne zemitej a mandle či lieskovce evokujúcej chuti. Práve v tom spočíva hlavný benefit šachora jedlého (Cyperus esculentus) a skvelá správa pre alergikov v súvislosti s ním. Navyše, na svoje si prídu aj osoby s intoleranciou na lepok, respektíve ľudia na diéte, ktorí majú k dispozícii túto kaloricky únosnú náhradu sladidla. Sto gramov obsahuje 40 g sacharidov, 25 g tuku aj vlákniny (čo je trojnásobok oproti celozrnným produktom), 8 g bielkovín a zaujímavý podiel železa, zinku, horčíka a draslíka, vitamínov B a E a antioxidantov.
Čítajte aj Možno ani neviete, aký zázrak bežne hádžete do polievky: Skvelé prírodné antibiotikum bojuje proti škodlivým baktériám, zápalom aj proti rakovineDozrieva po mesiacoch
V záhone si na tohto dobyvateľa treba dať pozor a priebežne prísne krotiť jeho rozpínavosť. Preventívne zriaďte obklopujúcu bariéru. Pestovanie šachora jedlého v nádobe v interiéri je vhodnejšie a spoľahlivejšie aj vzhľadom na jeho značnú zimomravosť. Neradno zabúdať, že pochádza z Afriky. Zodpovedajúco vyznáva slnečné stanovištia. Znesie aj tienistejšie miesta, negatívne sa to však odrazí na počte hľúz, o ktoré pri pestovaní primárne ide. Vitálna rastlina ich vyprodukuje plus-mínus päťdesiat, do zrelosti sa dostanú za tri až štyri mesiace. Nevyzbierané v našich klimatických podmienkach na jar takmer určite nevzídu. Uchovávajú sa v chránenom prostredí. Klíčivosť potešujúco pretrváva niekoľko rokov. Tigrí orech si môžete predpestovať vnútri vo výdatne vlhčenom zázemí pri teplote nad 20 °C.
Čítajte aj Viac ju neprehliadajte, tá najobyčajnejšia zelenina je aj najzdravšia! Ničí škodlivé baktérie, chráni telo pred rakovinou, posilňuje kostiRevitalizujúca zložka kozmetiky
Substrát pre šachor jedlý má byť kyprý, aspoň trochu piesčitý a dobre regulujúci vlhkosť: vysušenie ani podmáčanie nie sú žiaducim stavom. Frekvenciu zálievky zvýšte v auguste a septembri. Hľuzy sa vysádzajú po 24-hodinovom namočení, a to do hĺbky päť centimetrov pri spone 30 × 30 cm. V exteriéri najskôr po Troch zamrznutých v polovici mája. Do objemnejšieho kvetináča pomestíte aj tri kusy. Pravidelné hnojenie nie je potrebné. Stačí pred výsadbou obohatiť pôdu jedným litrom tekutého kompostu na meter štvorcový. Sprievodnou prednosťou je pekný vzhľad počnúc filigránskymi stonkami, ktoré vyrastajú do pol metra, a nekončiac žltými kvetmi. Mimochodom, tigrí orech má potenciál vo forme biopaliva a využíva sa ako revitalizujúca zložka kozmetických prípravkov i rybárska návnada.