Zjari ružový, cez sezónu bordový, na jeseň jantárový: Táto drevina obstojí sólo aj ako živý plot, poradí si s mrazmi i chudobnejšou pôdou

Bez pravidelného krotenia sa vyšvihne aj na desať metrov pri polovičnej šírke. Toľko však od topoľa deltolistého Purple Tower zväčša zďaleka nepotrebujeme a výhodou je jeho vysoká tolerancia na skracovanie. Opadavá drevina okrem atraktívnych listov púta od mája aj ružovými strapcovitými súkvetiami následne prechádzajúcimi do toboliek.

14.06.2023 06:00
topoľ Foto:
debata

Smog znesie, ale nie svetelný

Vynikne ako tieň poskytujúca solitéra uprostred trávnika, v zástupe zase dokáže vytvoriť kompaktný a bezproblémovo udržiavateľný živý plot. Poznávacím znamením a vizuálnou prednosťou topoľa deltolistého sorty Purple Tower je nádherné bordové olistenie. Pochádza z východu Severnej Ameriky a u nás je suverénne najrozšírenejšia poľská varieta Purple Tower. Vzpriamene rastúci a bujne rozkonárený topoľ deltolistý (Populus deltoides) sa vyznačuje vskutku okrasne tvarovanými vajcovitými, po okrajoch zúbkovanými a na konci zúženými 15-centimetrovými lesklými listami s výraznou žilnatinou. Uprostred zmiešanej výsadby drevín Purple Tower okamžite rozoznáte podľa temno červeného sfarbenia, ktoré sa po babom lete mení na porovnateľne atraktívnu jantárovú. Kôra je hnedá a hladká. Pred zriadením topoľa deltolistého Purple Tower zvážte, či v noci nebude vystavený nadmiere umelého svitu napríklad z pouličných lámp vedľa chodníka popri dome. Patrí totiž k stromom precitliveným na svetelný smog. Na druhej strane udýcha aj náročnú mestskú klímu.

mahónia Čítajte aj Zabudnite na živé ploty zastrihnuté ako podľa pravítka a vneste do záhrady život voľne rastúcimi krami. Poradíme, ktoré druhy sú najlepšie pre rôzne výšky plota

V polotieni sa menej rozvinú farby

Raritný topoľ deltolistý Purple Tower uprednostňuje slnečné stanovište. Zmieri sa aj s polotieňom, ale v ňom sa naplno nerozvinú jeho farby. Skôr zelené zostávajú aj zaclonené jednotlivé listy. Ak sa anomália týka celého konárika, treba ho odstrániť. Strom nie je prieberčivý v zmysle pôdnych podmienok. Preferuje priepustnú zeminu a znesie aj zázemie chudobnejšie na živiny, v takom prípade mu však počas prvých troch až štyroch rokov doprajte raz za sezónu kompost. Neskôr prejdite na granulované komplexné minerálne hnojivo. Pri zakladaní živého plota dodržte vzájomnú vzdialenosť tri metre. Dosiahnete ňou požadovanú hustotu a kvalitu porastu v dospelosti tejto dreviny a optimálnu formu na priebežný zostrih. Miesta rezu, respektíve kýptiky po zlomených vetvách ošetrujte tmelom, aby sa nestali vstupnou bránou pre patogény.

Odolá mrazu aj vetru

Najvhodnejším termínom na výsadbu, našťastie však nie dogmou, je pokročilá jar po Troch zamrznutých. Priehlbeň štandardne má mať dvojnásobok veľkosti koreňového balu. Po vložení a zasypaní dobre utlačte okolie kmienka a výdatne zavlažte. Vopred rátajte s potrebou značnej doplnkovej zálievky najmä počas dlhšieho sucha alebo extrémnych horúčav. Robustný a až o meter za rok napredujúci topoľ deltolistý Purple Tower sa v tunajších zemepisných končinách zaobíde bez zimnej ochrany: je spoľahlivo otužilý až do −20 °C. Zakoreňuje sa relatívne plytko, vie si však poradiť aj so silnejším vetrom. Akvizíciu predpestovanú na jeden meter zoženiete do 40 eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #živý plot #topoľ deltolistý #opadavá drevina #olistenie
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december