Potrebujete vyplniť priestor v záhrade skôr do šírky? Táto vždyzelená drevina vám to splní. Pripomína tuju, je nenáročná a dobre sa tvaruje

Vejárovitá a oproti svojmu vzrastu horizontálne až trojnásobne objemná sibírska borievka pribudla do záhradiek či predzáhradiek v našich končinách v 60. rokoch 20. storočia. Z mnohých dôvodov stojí za pozornosť aj dôveru. Ak chcete zaplniť plochu vždyzeleným dekoratívnym ihličnanom a potrebujete skôr šírku, než by sa žiadala výška, je to zaujímavý a netuctový tip.

15.06.2023 14:15
borievka sibírska Foto:
debata

Dokonale mrazuvzdorný vankúš

Stretnete sa s ňou aj pod názvami mikrobiota krížolistá alebo sibírsky cypruštek. V udehejčine, jazyku jedného z tunguzských kmeňov, sa volá kurumkurinda, čo znamená svahový vankúš. Zástupkyňu čeľade cyprusovitých objavili v roku 1921 severovýchodne od Vladivostoku. O dva roky neskôr ju klasifikoval botanik Vladimir Komarov. Vskutku dlhoveká rozložitá sibírska borievka (Microbiota decussata) s okrovou kôrou pochádza z vulkanického pohoria Sichote-Aliň na ruskom Ďalekom východe. Rastie tam aj v polohách nad pásmom lesa a vzhľadom na nehostinnosť daného regiónu sa neradno pozastavovať nad jej mrazuvzdornosťou do mínus 40 stupňov.

Vyplní kruh s priemerom dva metre

Šupinovitými, plochými, mäkkými ihličkami pripomína tuju, ale sibírska borievka má úplne opačnú formu. Dorastá maximálne po pás, zväčša však nie nad pol metra, pričom vetvičky ako poliehavá rastlinná fontána vytvárajú kompaktný kruh s priemerom aj dva metre. Vzhľadom na tieto parametre sa raritná drevina výborne hodí aj do objemnejších nádob v rustikálnom štýle: vyradených sudov alebo opotrebovaných ko­rýt.

mahónia Čítajte aj Zabudnite na živé ploty zastrihnuté ako podľa pravítka a vneste do záhrady život voľne rastúcimi krami. Poradíme, ktoré druhy sú najlepšie pre rôzne výšky plota

Členitý terén aj skalka

K benefitom patrí atraktívna zimná metamorfóza ihličia na rôzne odtiene bronzovej podľa slnečnosti stanovišťa. Mimochodom, sibírska borievka bez reptania toleruje aj celodenný tieň, ale v takom prípade je vzrastom a celkovou vitalitou zdráhavá. Bez ohľadu na pozíciu napreduje dosť pomaly, nevyžaduje si pravidelný zostrih a uchytí sa aj v členitom teréne, uprostred skalky, na hrobe. Mladé výhony oblúkovo stúpajú, na staršie viac pôsobí gravitácia. Vhodnými susedmi sú rododendron alebo vres, z inej kategórie okrasné trávy.

Drenáž zo štrku alebo hlinených črepov

Sibírska borievka je prispôsobivá aj na typ pôdy podľa hutnosti a pH. Vysádzať sa dá v podstate celoročne s výnimkou období s teplotami pod nulou. Do jamy s dvojnásobnou veľkosťou oproti koreňovému balu naspodok uložte drenážnu vrstvu zo štrkovej drviny alebo hlinených črepov, aby ste zabezpečili vyváženú distribúciu vlahy. Akvizícia si totiž vyžaduje dosť zálievky, ale neznáša stojacu vodu okolo koreňov. Vyložene ťažký substrát so sklonmi k zhutňovaniu zjemnite zapracovaním piesku. Sibírska borievka výborne znáša tvarovanie a reaguje naň intenzívnejším rastom. Rozmnožiť si ju môžete odrezkami. Stačí v lete odštipnúť približne 20-centimetrový čerstvý výhon a zapichnúť ho do zeme. Úspešnosť nie je stopercentná, poistite sa teda vždy dvoma na rovnakom mieste.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #drevina #vždyzelená rastlina #ihličnan #borievka sibírska
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december