Narastie vám po pás, korene má až dva metre hlboko. Stačia mu skromné podmienky a lieči kŕčové žily aj reumu

Celú zelenú časť pokrývajú štetinky, rozoklaná blizna fialových až modrých kvetov pripomína jazyk zmije. Práve podľa tohto charakteristického prvku dostal hadinec obyčajný svoje meno. Z pestovateľského hľadiska nie je dôvod na fóbiu.

16.06.2023 17:15
hadovec Foto:
debata

Len na vonkajšie použitie

Nad terénom sa týči po pás, pod ním sa korene dostanú aj do dvojmetrovej hĺbky. Hadinec obyčajný si v dekoratívnej zóne záhrady poradí so skromnými podmienkami, na rozdiel od mnohých iných rastlín mu priam vyhovujú. Patrí do čeľade borákovitých, vábi motýle aj včely a ľudové liečiteľstvo oddávna vyzdvihuje pozitívne účinky jeho vňate na kožné neduhy, reumatizmus a kŕčové žily. Vzhľadom na toxicitu obsiahnutých alkaloidov sa používa len vonkajškovo vo forme kúpeľov, mastí a obkladov. Hadinec obyčajný (Echium vulgare), ktorý ojedinele má označenie zmijovec, vlčí chvost alebo planý volský jazyk, ponúka nadštandardne priaznivý pomer vlastných nárokov a vzhľadu. Do tohto rodu podľa klasifikácie spred troch rokov patrí 68 druhov, z nich na Kanárskych ostrovoch, Madeire a Kapverdoch sa vyskytujú takmer tri desiatky. Ak si zvolíte niektorý z exotických variantov, treba rátať s jeho problémovým zimovaním. U nás najrozšírenejší typ rastie na kamenistých stráňach, železničných násypoch i mestských brownfieldoch, ale aj popri cestách a vo vyťažených lomoch. V zajatí sa adekvátne hodí do skaliek. Ak sa ocitne v zázemí s množstvom živín nad svoje prirodzene nepatrné potreby, zareaguje na to odopretím kvetov.

konopáč Čítajte aj Príjemne vonia aj vyzerá, nevadí mu podmáčaná pôda a už starí Gréci vedeli, že má protizápalové účinky. Zbaví vás aj viróz a žalúdočných problémov

Bujné vrcholové kvetenstvá

Hadinec obyčajný preferuje dobre priepustný suchší substrát, v mladosti však ocení pravidelnú zálievku bez podmáčania. Neskôr mu dlhé korene umožňujú čerpať si vlahu z vrstiev, do ktorých väčšina inej flóry nedosiahne. K zadržiavaniu vody prispievajú aj ochlpené kopijovité listy s celistvými okrajmi. V prvom roku z nich vytvára prízemnú ružicu. V druhom roku z nej vyrastá metrová dužinatá vzpriamená nerozkonárená stonka s červenkastými bradavicami – platformou pre pichľavé ostne. Listy sú prisadnuté k byli a od mája až do pokročilej jesene vyrastajú z ich pazúch súmerné rúrkovité obojpohlavné kvety zhromaždené do bujných vrcholových kvetenstiev. Púčiky sú ružovkasté, postupne tmavnú do modro-fialova. Ak sa chcete vyhnúť samovýsevu, zvädnuté kvety priebežne odštipujte. Plodmi sú trojhranné tvrdky.

Postrek z vody a mlieka

Regulované vysievanie môžete urobiť na jar i jeseň, a to do hĺbky tri centimetre. Výdatne zalejte a substrát následne nenechajte úplne vyschnúť. Vo vstupnej fáze môžete pridať do podložia trochu vyzretého kompostu. Pri predpestovaní v chránenom prostredí dbajte na to, že pre hadinec obyčajný musí byť chladné. Vo vykúrenej miestnosti nevzíde. Stredomorské variety treba na zimu schovať na svetlé miesto bez mrazu: z tohto dôvodu sa pestujú len v nádobách. Bylina nie je príliš náchylná na choroby. Pri napadnutí múčnatkou vytvárajúcou biely povlak na listoch aplikujte postrek zložený z deviatich dielov vody a jedného dielu mlieka. Niekoľkokrát zopakujte.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #záhrada #kŕčové žily #hadinec obyčajný #borákovité
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december