Nechutí slimákom, netrápia ho choroby, pestuje sa ľahko. Pomáha hojiť boľavé kĺby i rany a liečiť pľúca

Polmetrovými poplazmi sa rozšíri o tri či štyri decimetre za rok, nahor nejde nad členky a farebne prenikavé listy aj kvety čerkáča peniažtekového vytvárajú kompaktný koberec. Pestuje sa ľahko, požadovačný je akurát na dostatok vlahy.

20.06.2023 06:00
čerkáč peniažtekový Foto:
debata

Listy v tvare mince

Milovník mokrého prostredia sa ako snaživá pôdopokryvná dekoratívna trvalka osvedčil najmä na brehoch záhradných jazierok. Čerkáč peniažtekový sa však dokáže presadiť aj na neutrálnejších plochách či ako podrast drevín. Pochádza z podnebne miernych regiónov prednej Ázie a je rozšírený aj v podobnom európskom klimatickom pásme. Robustný vždyzelený prispôsobivý čerkáč peniažtekový (Lysimachia nummuralia) kvitne od júna do neskorého leta. Meno dostal podľa svojho údajného objaviteľa – macedónskeho kráľa Trácie Lysimacha. Jeden z nástupcov Alexandra Veľkého žil na prelome 4. a 3. storočia pred Kristom. Druhá časť názvu vyjadruje tvar protistojných listov evokujúcich mincu. Rastlina obsahuje kyselinu kremičitú a dobové liečiteľstvo prisudzovalo jej vňati aj drobným asi trojcentimetrovým kvetom priaznivé účinky na hojenie rán, reumatizmus i pľúcne choroby. Sám málokedy trpí na neduhy a vyhýbajú sa mu aj škodcovia: nechutí ani slimákom.

Do plytkej vody i akvária

Na opateru nenáročný mrazuvzdorný čerkáč peniažtekový sa okrem brehov vodných plôch a plytkých častí priamo v nich (alternatívne dokonca v akváriu s teplotou vody maximálne 25 °C, kde reguluje rovnováhu živín) uplatní aj ako lemová výsadba skaliek alebo prvok na zazelenanie menších prázdnych zón. Neporadí si so suchom: listy na krátkych stonkách vtedy hnednú a krehnú, dlhotrvajúci neblahý stav vedie ku kompletnému odumretiu. Občas ho zavlažte aj počas zimy bez zrážok. Preferuje polotieň a prevlhčenú kyprú priepustnú pôdu. V prípade hutnej hlinitej zeminy mu treba dopriať piesok. Priamo do substrátu použitého vo výsadbovej jame pridajte kompost alebo rohovinové hobliny. Obohacuje sa vždy na jar, ale pri hnojive s postupným uvoľňovaním stačí trojročná periodicita.

trojlist Čítajte aj Nádherne zakvitne v tienistom a vlhkom kúte záhrady, kde sa iným rastlinám nedarí. Záplavou kvetov rozžiari aj miesta pod stromami a krami

V nádobe atraktívne prevísa

Pri zakladaní, ktoré môžete vykonať na jar i jeseň, rátajte s 8 – 10 kusmi na 1 m² vzhľadom na rozostupy okolo 35 cm. Jeden stojí do 5 eur. Vhodnými susedmi – aj v nádobe na balkóne – sú napríklad astilba, mliečnik alebo stračinôžka. Inak, pri okrajovom umiestnení v kvetináči čerkáč peniažtekový atraktívne prevísa, a to predovšetkým sorta Aurea (na ilustračnej fotografii) s olistením v sviežej limetkovej farbe. V kvetináči nepohrdne zimnou ochranou v podobe postavenia na izolujúcu drevenú alebo polystyrénovú podložku a obalenia nádoby jutovým vrecom. Výhodou situovania na breh jazierka je znížená potreba doplnkovej zálievky, lebo čerkáč peniažtekový si poplazmi svojpomocne vyrieši smäd. Krotenie nie je vyložene nevyhnutné, ale tlmí tendenciu tejto rozpínavej rastliny okupovať stále nové teritóriá. Na zostrih reaguje priam výborne: zahusťuje po ňom svoj existujúci porast. Bez akejkoľvek kontroly prirodzene vytláča vedľajšiu flóru a rozlieza sa po trávniku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #reumatizmus #pôdopokryvná rastlina #čerkáč peniažtekový #dekoratívna trvalka
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december