Pozrime sa na ňu zblízka
Malabarský, indický alebo popínavý špenát – všetky tieto názvy označujú jednu rastlinu, ktorej botanický názov je bazela biela. Je to trváca popínavá rastlina s krátkym vegetačným obdobím, ktorá dosahuje výšku až 4 metre. Varieta alba má tmavozelené listy, varieta rubra má listy aj stonky červenej farby. Fialové bobule bazely sa nejedia, listy sa konzumujú najčastejšie po kuchynskej úprave. Bazela pochádza z trópov a subtrópov, preto vyžaduje teplotu 25 až 30 stupňov. Nižšie teploty spomaľujú rast a tvoria sa pri nich aj menšie listy. Väčšie listy sa tvoria v polotieni.
Ako ju pestujeme
Bazelu vysievame do debničiek alebo zakoreňovačov s priemerom 6 až 9 centimetrov. Keď priesady dorastú do 10 až 15 centimetrov, vysadíme ich na dobre pripravené záhony do štvorcového sponu 40 – 50 centimetrov. Rastliny uviažeme ku kolíkom alebo stonky priviažeme k zvislej, prípadne vodorvnej mriežke. Hriadky odburiňujeme, v prípade potreby zavlažujeme a nastielame organickou hmotou. Počas vegetačného obdobia každé dva až tri týždne aplikujeme vyvážené hnojivo. Keď majú rastliny výšku asi 45 centimetrov, odstránime rastový vrchol (na podporu rozkonárovania) aj kvetné výhonky (na lepšiu tvorbu listov). Rastliny môžeme rozmnožovať odrezkami dlhými 10 až 15 centimetrov.
Čítajte aj Jeden z najsilnejších ochrancov imunity a srdca! Pomáha aj pri kŕčových žilách, chráni pred rakovinou a udržiava krásnu pokožku i vlasyOdolná voči chorobám a škodcom
Bazelu zvyčajne nenapádajú ani choroby, ani škodcovia. Niekedy ju však poškodzuje koreňové háďatko, v chránených priestoroch môžu spôsobovať problémy vošky, molice alebo roztočce. Desať až dvanásť týždňov po vysadení zrežeme vrcholy mladých výhonkov dlhých 15 až 20 centimetrov, čo podporí tvorbu ďalších výhonkov počas niekoľkých mesiacov. Listy sa konzumujú do dvoch dní po zbere, v chladničke vydržia niekoľko dní, na dlhšie skladovanie nie sú vhodné.
Prečo je taká zdravá
Bazela je bohatá na vitamíny a minerály, preto veľmi priaznivo vplýva na naše zdravie. Stará sa o silnú imunitu, podporuje správnu činnosť nervového systému, udržiava zdravie pokožky, očí, reprodukčných orgánov a podporuje krvotvorbu. Bazela chráni srdce a pomáha udržiavať normálny krvný tlak. Listy môžeme pridať aj do čerstvých šalátov, no ešte chutnejšie sú dusené s inou zeleninou alebo ako príloha, prípadne v zapekaných jedlách.