Záhradu skrášli, vám dodá vitamíny, ktoré vás udržia v zdraví. Málo známa zelenina má len minimum kalórií a škodcovia aj choroby sa jej vyhýbajú

Je známa aj pod názvom indický, popínavý alebo malabarský špenát. Spojenie je očividné, listy bazely pripomínajú špenát a rovnako sa aj kuchynsky upravujú a konzumujú. Môžeme ich jesť surové alebo tepelne upravené, či už vo varených, dusených alebo zapekaných jedlách. Bazela je bohatá na vitamíny, minerály a iné prospešné látky.

12.07.2023 19:15
bazela Foto:
debata

Pozrime sa na ňu zblízka

Malabarský, indický alebo popínavý špenát – všetky tieto názvy označujú jednu rastlinu, ktorej botanický názov je bazela biela. Je to trváca popínavá rastlina s krátkym vegetačným obdobím, ktorá dosahuje výšku až 4 metre. Varieta alba má tmavozelené listy, varieta rubra má listy aj stonky červenej farby. Fialové bobule bazely sa nejedia, listy sa konzumujú najčastejšie po kuchynskej úprave. Bazela pochádza z trópov a subtrópov, preto vyžaduje teplotu 25 až 30 stupňov. Nižšie teploty spomaľujú rast a tvoria sa pri nich aj menšie listy. Väčšie listy sa tvoria v polotieni.

Ako ju pestujeme

Bazelu vysievame do debničiek alebo zakoreňovačov s priemerom 6 až 9 centimetrov. Keď priesady dorastú do 10 až 15 centimetrov, vysadíme ich na dobre pripravené záhony do štvorcového sponu 40 – 50 centimetrov. Rastliny uviažeme ku kolíkom alebo stonky priviažeme k zvislej, prípadne vodorvnej mriežke. Hriadky odburiňujeme, v prípade potreby zavlažujeme a nastielame organickou hmotou. Počas vegetačného obdobia každé dva až tri týždne aplikujeme vyvážené hnojivo. Keď majú rastliny výšku asi 45 centimetrov, odstránime rastový vrchol (na podporu rozkonárovania) aj kvetné výhonky (na lepšiu tvorbu listov). Rastliny môžeme rozmnožovať odrezkami dlhými 10 až 15 centimetrov.

láskavec Čítajte aj Jeden z najsilnejších ochrancov imunity a srdca! Pomáha aj pri kŕčových žilách, chráni pred rakovinou a udržiava krásnu pokožku i vlasy

Odolná voči chorobám a škodcom

Bazelu zvyčajne nenapádajú ani choroby, ani škodcovia. Niekedy ju však poškodzuje koreňové háďatko, v chránených priestoroch môžu spôsobovať problémy vošky, molice alebo roztočce. Desať až dvanásť týždňov po vysadení zrežeme vrcholy mladých výhonkov dlhých 15 až 20 centimetrov, čo podporí tvorbu ďalších výhonkov počas niekoľkých mesiacov. Listy sa konzumujú do dvoch dní po zbere, v chladničke vydržia niekoľko dní, na dlhšie skladovanie nie sú vhodné.

Prečo je taká zdravá

Bazela je bohatá na vitamíny a minerály, preto veľmi priaznivo vplýva na naše zdravie. Stará sa o silnú imunitu, podporuje správnu činnosť nervového systému, udržiava zdravie pokožky, očí, reprodukčných orgánov a podporuje krvotvorbu. Bazela chráni srdce a pomáha udržiavať normálny krvný tlak. Listy môžeme pridať aj do čerstvých šalátov, no ešte chutnejšie sú dusené s inou zeleninou alebo ako príloha, prípadne v zapekaných jedlách.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #imunita #špenát #bazela #škodcovia a choroby #popínavá rastlina
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december