Pokračovanie článku: Zahnívajúca paprika, pokrútené uhorky, nedozreté rajčiny... Praktické rady do skleníka a fóliovníka priamo od pestovateľa

  • Na niektorých plodoch rajčín sa tvoria žlté škvrny. Akoby sa nedokázal celý plod pekne vyfarbiť: Pravdepodobne pôjde o úpal, s ktorým sa môžete stretnúť nielen na rajčiakoch, ale aj na plodoch paprík. Poškodené sú hlavne tie, čo sú vystavené južnej, teda plne oslnenej časti skleníka. Toto poškodenie ešte viac podporíte, ak rastliny rajčín príliš odlisťujete. Riešením je tienenie počas najintenzívnejšieho slnečného žiarenia.
Prejav slnečného úpalu na plodoch. Foto: dobrasemena.cz
rajčina, úpal Prejav slnečného úpalu na plodoch.
  • Pôvodne krásne, sviežo zelené listy rajčiakov sa zrazu začali zvláštne skrúcať. Nie sú na nich žiadne škvrny, ani voľným okom viditeľné škodce: Ak sa listy skrúcajú rúrkovito smerom nahor, ide o ochranu rastliny proti nadmernému odparovaniu vody počas príliš horúcich dní a pri intenzívnom slnečnom žiarení. Takéto listy nikdy neodstraňujte. Stále v nich prebieha fotosyntéza a pre rastlinu sú dôležité. Pomôcť môžete opäť primeraným vetraním a tienením.
Rúrkovitým stočením listov smerom hore sa... Foto: Lucia Sedláček Harničárová
listy rajciaka Rúrkovitým stočením listov smerom hore sa rastlina počas horúceho dňa chráni proti nadmernému odparovaniu vody.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #zelenina #paprika #chyby #pestovanie #paradajky #uhorka #skleník #šalát #rajčiny #fóliovník #rajčiaky
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december