7 letničiek, ktoré môžete vysiať na jeseň. Prezimujú a na jar extra skoro rozkvitnú. Spravte si plán a nakúpte semienka

Možno sa vám bude zdať, že jesennú sejbu letničiek spomíname príliš skoro, no kým sa rozhodnete, ktoré druhy zvoliť a zadovážite si potrebné semienka, ani sa nenazdáte a vhodný termín bude za dverami. Preto je lepšie, včas sa pripraviť.

20.08.2023 14:00
letničky, kvetinový záhon Foto:
debata

Niektoré druhy letničiek sú v istých fázach rastu (nevyklíčené semená, mladé rastliny) také otužilé, že bez problémov prezimujú. Iné dokonca prechod chladným obdobím vo fáze semien priam vyžadujú, aby naozaj bohato kvitli. Ak ich teda vysejete už na jeseň (september, október), na jar rýchlejšie nastúpia do vegetácie, budú silnejšie, naplno využijú zimnú vlahu, krajšie zakvitnú a lepšie budú odolávať chorobám aj škodcom. Niektoré z nich sa dokonca samy vysemenia, preto ich stačí vysiať raz.

Kúpte viac

Menšou nevýhodou jesennej sejby môže byť nižšia klíčivosť semien v porovnaní s jarnými výsevmi. Lepšie preto je, siať hustejšie a rastliny na jar popretŕhať a rozsadiť. Kúpte si preto aspoň o vrecúško viac osiva.

Náš tip: Vysejte si tieto letničky na záhony, kde pestujete jarné cibuľoviny. Rozkvitnú hneď po tulipánoch či narcisoch a záhon tak nezostane ani na okamih bez kvetov.

Parasca špáradlová (Ammi visnaga) a parasca väčšia (A. majus)

Osivo sejte priamo na slnečný záhon v hustejších riadkoch a len zľahka ho prekryte pôdou. Keď rastlinky vzídu, jednoťte ich. Rastliny sú vysoké 90 až 130 cm, preto vyžadujú oporu. Pri dobrých podmienkach sa každý rok vysemeňujú.

Odrody, ktoré nás zaujali: ‘Casablanca’, ‘Graceland’.

Parasca väčšia je zároveň liečivá rastlina. V... Foto: SHUTTERSTOCK
parasca väčšia Parasca väčšia je zároveň liečivá rastlina. V ľudovom liečiteľstve sa využíva pri liečbe ochorení močových a žlčníkových ciest, či pri angíne.
ruže Čítajte viac 18 ideálnych spoločníkov pre ruže, no levanduľa medzi nimi nie je. Prečo jej prítomnosť rastlinám škodí?

Nevädza poľná (Cyanus segetum)

Obľúbenú letničku môžete vysiať priamo na záhon hneď, ako pôda po zime rozmrzne, alebo už na jeseň, čím dosiahnete skorší termín jarného kvitnutia. Myslite na oporu a doprajte jej slnečné stanovište.

Odrody, ktoré nás zaujali: ‘Classic Fantastic’, ‘Tall Double Pinkie, ‘Tall Double Black Boy’, ‘Classic Magic’.

Ak si myslíte, že nevädza môžu byť len takáto,... Foto: SHUTTERSTOCK
nevädza poľná Ak si myslíte, že nevädza môžu byť len takáto, typicky modrá, mýlite sa. V ponuke nájdete aj rôzne odtiene červenej, či dokonca tmavo bordovú a tiež plnokveté odrody.

Prerastlík okrúhlolistý (Bupleurum rotundifolium)

Aj túto mrazuvzdornú jednoročku je lepšie vysiať už na jeseň. Na jar potom bude rásť o niečo bujnejšie. Výnimočná je žlto-zelenými kvetmi pripomínajúcimi alchemilku, ale na vysokých stonkách.

Prerastlík okrúhlolistý Foto: SHUTTERSTOCK
prerastlík okrúhlolistý Prerastlík okrúhlolistý

Kúkoľ poľný (Agrostemma githago)

Kedysi bola táto rastlina považovaná za burinu, no dnes ju budete v prírode hľadať veľmi ťažko. Základná farba druhu je fialovoružová, ale medzi odrodami nájdete aj bielu, napríklad ‘Ocean Pearls’. Osivo sejte priamo na slnečný záhon. Príliš ho nezasýpajte, len jemne ľahkým substrátom.

Kúkoľ poľný má podobne jemné kvietky ako ľan. Foto: SHUTTERSTOCK
kúkoľ poľný Kúkoľ poľný má podobne jemné kvietky ako ľan.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #letničky #stračonôžka #jesenné vysievanie #orlíček #nevädza
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december