Zachráňte si úrodu papriky: Len 3 jednoduché kroky vám zaručia výnimočné plody ešte v tejto sezóne

Možno máte tento pocit aj vy, ale za nás môžeme konštatovať, že sezóna 2023 paprike nepraje. Kým minulý rok sme doslova nevedeli čo s úrodou a na jeseň sme mali problém kríčky z pôdy vôbec vytrhnúť − také boli prekorenené, tento rok je presne opačný.

20.08.2023 06:00
paprika Foto:
debata (1)

Priesadám papriky pestovanej na voľných hriadkach trvalo naozaj dlho, prakticky až do polovice júla, kým sa konečne spamätali a začali viditeľne rásť. Už sme sa s nimi prakticky lúčili a vraveli si, že vlastnú papriku tentoraz neochutnáme. Nakoniec sa však predsa len začali objavovať kvety.

Prvé preč

Podľa skúseností, ktoré máme, a odporúčajú to aj profipestovatelia, sme prvé kvety na každej rastline vyštipli. Vždy treba myslieť v prvom rade na vitalitu rastlín a ich dobré ujatie sa po vysadení, lebo len tak vám neskôr dajú kvalitné plody. Tento rok sa tak, síce, úplne nestalo, ale chyba bude inde.

Neváhajte nad vyštipnutím prvých kvetov po... Foto: SHUTTERSTOCK
paprika, kvet Neváhajte nad vyštipnutím prvých kvetov po vysadení paprikových priesad. Získate tým oveľa viac, než keď sa upnete na prvý nasadený plod na malej rastline.

Ako na hojdačke

Tohtoročný máj bol výrazne premenlivý. Priemerné teploty a zrážky ovplyvnili chladnejšie a daždivé dni v druhej dekáde mesiaca. Prakticky hneď po tom, ako sa predpestované priesady dostali na voľné hriadky. Paprika je však výrazne teplomilná zelenina a okrem kvalitnej pôdy, výživy a závlahy potrebuje aj dostatok slnečných lúčov. Navyše, teploty pod 15 °C rastliny stresujú, čo má za následok zastavenie rastu, z ktorého sa potom veľmi dlho spamätávajú, kým opäť naskočia na pomyselný vlak vegetatívneho rastu. Jún a júl boli teplotne o niečo stabilnejšie, no z pohľadu zrážok dosť nevyrovnané mesiace. Kým niekde sa trápili so suchom, inde lamentovali nad silnými búrkami. A paprika je na vlahu citlivejšia, než by sa na prvý pohľad mohlo zdať.

paprika Čítajte aj Kedy je paprika pripravená na zber, a prečo sa zo žltozelenej PCR-ky stane červená?

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #paprika #suchá hniloba špičiek plodov
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december