Nekupujte, pozberajte: Takto si odložíte semienka obľúbených paprík na pestovanie v novej sezóne a ušetríte

Mnohí pestovatelia si dopestovávajú vlastné zeleninové priesady. Zväčša preto, že ich táto činnosť baví a chcú mať vlastnú úrodu doslova od piky. Ak patríte k rovnakým nadšencom, poradíme vám, ako si pozberať semená papriky, ktorej plody sa vám na hriadke a tanieri osvedčili.

05.09.2023 06:00
paprika, krájanie zeleniny Foto: ,
debata

Proces to nie je zložitý, no platí pri ňom niekoľko dôležitých pravidiel, aby sa v budúcej sezóne dostavil presne taký výsledok, aký očakávate.

‘Hamík’ patrí k takzvaným baby paprikám,... Foto: dobrasemena.cz
paprika, Hamík ‘Hamík’ patrí k takzvaným baby paprikám, ktorých plody sú drobné, no rodivosť vysoká a chuť prvotriedna - sladká, šťavnatá. Rastliny sú vhodné aj na pestovanie v nádobách.

Odroda áno, hybrid nie

Nie všetci záhradkári premýšľajú nad tým, či pestujú pravú odrodu alebo hybrid. Ak sa však nadchnete pre zber vlastných semien, je to pre vás veľmi dôležitá informácia. Platí totiž, že semená hybridnej odrody (v názve má označenie F1) sa zberať a následne znova vysievať vôbec neoplatí. Z genetického pohľadu ide o potomka dvoch rodičov s tými najlepšími vlastnosťami. Ak ho vysejete, s najväčšiu pravdepodobnosťou si už generácia jeho potomkov tieto pozitívne znaky, teda napríklad veľkosť či chuť neudrží.

‘Monanta’ je veľmi skorá paprika vhodná na... Foto: dobrasemena.cz
paprika, Montana ‘Monanta’ je veľmi skorá paprika vhodná na poľné pestovanie aj pod fóliové kryty. Plody sú hrubostenné a chutné. Uplatní sa na priamu konzumáciu aj konzervovanie
Papriky patria spolu s rajčinami, šalátmi, hrachom či fazuľou k tým najjednoduchším zeleninám, pokiaľ ide o domáce semenárstvo. Stačí si zapamätať, že semená pozberáte len z odrôd, ktoré sú v hlavných znakoch stále (v názve nemajú F1).

Plod musí byť riadne dozretý

V prípade papriky platí, že hoci sa na konzumáciu zberá aj v takzvanej technickej zrelosti, na získanie semien musia plody plne vyzrieť. Vtedy totiž dozrú aj semená a budú schopné plne vyklíčiť. Papriku na zber semien preto nechajte dozrieť do botanickej (fyziologickej) zrelosti. Ak si nie ste istí, kedy nastane, jednoducho počkajte, kým sa plod vyfarbí do červena, alebo do oranžova, čo sú dve najčastejšie botanické farby pestovaných odrôd papriky.

‘Corno Rosso’ je u nás menej známy typ papriky... Foto: dobrasemena.cz
paprika, volský roh, Corno Rosso ‘Corno Rosso’ je u nás menej známy typ papriky - volský roh. Plody dorastajú do dĺžky až 30 cm. Odroda pochádza zo Španielska, no výborne sa jej darí aj v našich podmienkach.
paprika Čítajte viac Kedy je paprika pripravená na zber, a prečo sa zo žltozelenej PCR-ky stane červená?

Vyberajte najkrajšie

Tak, ako sa pri rozmnožovaní napríklad odrezkami treba zamerať na to, aby bola materská rastlina zdravá, pekne rastená a v podstate plne reprezentovala daný druh či odrodu, k rovnakým parametrom treba prihliadať aj pri zbere semien (nielen) papriky. Z plne dozretých plodov preto vyberajte také, ktoré sú odrodovo presné, nedeformované. Jednoducho povedané – tie najkrajšie. Ešte raz upozorňujeme na to, že ak vám chutia zelené plody niektorej z odrôd papriky, rozhodnete to neznamená, že ide o zelenú odrodu a vy si z nej môžete pozberať semená. Môžete, ale plody najskôr nechajte prejsť do botanickej farby. Potom získate kvalitné semená a budúci rok si opäť môžete vychutnávať plody zelené.

Zo zelených paprík sa semená na ďalšiu sejbu použiť nedajú. Hoci sú do istej miery vyvinuté, no nie dosť na to, aby dokázali odovzdať správnu genetickú informáciu ďalšej generácii, či vôbec vyklíčiť.
‘Poseidon’ je typický baraní roh ideálny na... Foto: dobrasemena.cz
paprika, baraní roh, Poseidon ‘Poseidon’ je typický baraní roh ideálny na konzervovanie v celku.

Nechajte ich riadne vyschnúť

Aby sa semená papriky dali uchovať do času sejby, musia preschnúť. Stačí, ak ich rozložíte na papierovú kuchynskú utierku alebo na papierovú tácku. Nič špeciálne k tomu netreba. Takto môžete semená zberať aj priebežne, keď na rastline dozrie pekný, odrodu plne reprezentujúci plod. Uchovávajte ich v sklenených pohárikoch alebo v papierových vrecúška s riadne označenou odrodou na tmavom mieste. Rozhodne by to mala byť suchá miestnosť a v ideálnom prípade so stálou teplotou.

1. Či už si chcete pozberať semená papriky,...
2. V prípade štipľavých odrôd paprík a čili si...
+33. Plody, z ktorých odoberáte semená musia byť...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #paprika #zber semien
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december