Tulipány, ktoré prežijú všetko: Skoro kvitnú, vôbec vás nepotrebujú a ešte sa aj samy rozmnožujú

Skoro na jar rozkvitnutá záhrada je po dlhej zime skutočným balzamom na dušu. Tulipány, narcisy, modrice, hyacinty a mnoho ďalších druhov jarných cibuľovín začína rozveselovať bezfarebné okrasné záhony, ale aj balkónové debničky.

06.09.2023 14:00
tulipány Foto:
debata

Ich pestovanie, ale, so sebou prináša aj nemalé množstvo práce a starostlivosti. Tie najkrajšie, najrozmanitejšie a naozaj netradičné kvety sú špeciálne šľachtenými druhmi a odrodami. Často doslova kvetinovými princezničkami, ktoré, aby sa naozaj ukázali v plnej krásne, potrebujú vašu pestovateľskú oddanosť. Ak bojujete s tým, že sa vám rozhodne nechce každý rok po jarnej sezóne vyberať zatiahnuté cibule z pôdy, čistiť ich, hľadať pre ne správne miesto na uskladnenie a na jeseň ich opäť sadiť, máme pre vás skvelú správu.

Aj takto netradične môže vyzerať tulipán... Foto: SHUTTERSTOCK
tulipán, Fosterov Rigas Barikades Aj takto netradične môže vyzerať tulipán Fosterov ‘Rigas Barikades’.

Existujú druhy botanických, teda v prírode prirodzene rastúcich tulipánov, ktoré:

  • Sú síce menšie a menej nápadné, ale pri sadení do skupín narobia extra parádu.
  • Sú absolútne nenáročné na pestovateľské podmienky.
  • Rozhodne ich netreba vyberať z pôdy či rôzne presádzať.
  • A čo je najlepšie – samy sa rozmnožujú, takže s trochou trpezlivosti vás na jar rozkvitnutá záhrada nebude stáť dve výplaty.
Z botanických druhov tulipánov sú najznámejšie Kaufmannov, Fosterov a Gregov. Ich šľachtením už vzniklo množstvo odrôd, z ktorých niektoré, ale, nie sú také nenáročné, ako pôvodné druhy.
Červený tulipán Kaufmanov ‘Snowwinner’ doplnený... Foto: SHUTTERSTOCK
tulipán, Kaufmanov Snowwinner, šafran Jeanne d'Arc Červený tulipán Kaufmanov ‘Snowwinner’ doplnený bielym šafranom ‘Jeanne d'Arc’.

Toto nikdy s jarnými cibuľovinami nerobte – ani s botanickými druh­mi

  • Nesaďte ich do pôdy čerstvo vyhnojenie maštaľným hnojom ani iným dusíkatým hnojivom. Rýchlym vegetatívnym rastom sa vytvoria riedke pletivá, cibule zle prezimovávajú a strácajú svoju prirodzenú odolnosť proti chorobám.
  • Nerežte nadzemné časti hneď po odkvitnutí kvetov, ale počkajte, kým prirodzene uschnú. Odstrihnúť môžete len kvetné stopky.
Tulipán Gregov ‘Mary Ann’ má z vonkajšej strany... Foto: SHUTTERSTOCK
tulipán, Gregov Mary Ann Tulipán Gregov ‘Mary Ann’ má z vonkajšej strany ružový pás na okvetných lístkoch a tiež zaujímavú kresbu na listoch.

Menšie, ale rozmanité

Botanické druhy, a to nielen tulipánov, ale aj iných druhov cibuľovín majú nižší vzrast, preto vyniknú hlavne v skalkách, v trávnikoch, alebo v predných partiách okrasných záhonov, pod listnatými krami. Ideálne je, sadiť ich v skupinách najmenej po 5 až 6 cibuľkách, určite nie jednotlivo či presne do riadkov. Budú tak pôsobiť prirodzene, ako by na danom stanovišti rástli od nepamäti. Saďte ich do dvojnásobnej hĺbky veľkosti cibule. Dôležitá je priepustná, najlepšie hlinito-piesočnatá pôda, aby cibule pri premokrení nehnili. Všetky botanické druhy tulipánov, ale aj kosatcov, šafranov, modríc, modraviek či narcisov sú mrazuvzdorné, preto sa nebojte, pestovať ich aj v severnejších lokalitách.

Tulipány, ktorých cibuľky netreba vyberať z pôdy

Okrem tulipánov Kaufmannových, Fosterových a Gregových vám určite odporúčame výsadbu týchto, hoci menej známych, no absolútne nenáročných a neprehliadnuteľných botanických druhov.

Fotogaléria
Tulipa tarda dorastá do výšky 10 až 15 cm. Na...
Tulipa humilis kvitne v apríli a dorastá do...
+1Tulipa chrysantha má úzke kopijovité listy a...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #kosatce #narcisy #botanické tulipány #modrice
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december