Pokračovanie článku: 8 pravidiel skladovania zemiakov: Aby dlho vydržali, nehnili a neklíčili. Nemáte pivnicu? Aj pre vás sme našli riešenie

Nemáte pivnicu? Nevadí! Zemiaky vám udrží dlho čerstvé praktický Zembag

Ide o trojvrstvové vrece určené na dlhodobé skladovanie neskorých zemiakov v bytoch a domoch bez pivníc. Nápad na tohto praktického pomocníka vznikol počas výskumu zameraného na využitie biologicky aktívnych látok z rastlín vo farmaceutickom alebo potravinárskom priemysle na České zemědělské univerzitě v Prahe. Odborníci zistili, že proti pôsobeniu škodlivých mikroorganizmov, ktoré spôsobujú kazenie potravín, výborne zaberajú esenciálne oleje a silice rastlín. „Tieto látky dokážu ničiť baktérie, plesne a pri zemiakoch potláčajú aj predčasné klíčenie,“ vysvetľuje doc. Ing. Pavel Klouček, Ph.D., z firmy Terpenix, ktorá prostredníctvom chránenej dielne uviedla na trh jedinečné vrece na zemiaky – Zembag.

Vrecúško s rascou, ktoré je doslova srdcom... Foto: zembag.sk
zemiaky, Zembag Vrecúško s rascou, ktoré je doslova srdcom Zembagu vydrží päť mesiacov, potom ho treba vymeniť. Takto ekologicky, trvanlivo a voňavo môžete zemiaky uskladniť kdekoľvek v byte.

Ako dlho v ňom uskladnené zemiaky vydržia?

„Z našich praktických skúseností môžem povedať, že v podstate celú skladovaciu sezónu, teda od jesene do neskorej jari. Dokonca sa už stalo, že zemiaky boli v Zembagu vo vynikajúcej kvalite aj po viac ako roku,“ konštatuje Klouček. Ak si myslíte, že takéto vrecko je len pre tých, čo si raz do mesiaca kúpia kilogram zemiakov, mýlite sa. Dostupné sú tri veľkosti – na 2,5 kg, 5 kg a 10 kg úrody.

Zembag zachová kvalitu nielen zemiakov, ale... Foto: zembag.sk
zemiaky, zembag Zembag zachová kvalitu nielen zemiakov, ale dostupný je aj variant na inú zeleninu a ovocia. Ten však neobsahuje vrecko s rascovou silicou ani špeciálnu nepriepustnú vrstvu. Znamená to, že klasický Zembag na zemiaky nemôžete používať na uskladnenie iných plodín. Nesplnil by očakávaný účel.

V čom je ukryté tajomstvo dlhej trvanlivosti?

„Najdôležitejšiu časť Zembagu tvorí malé vrecko naplnené zmesou rascovej silice. Tá sa odparuje do vnútorného priestoru a účinne zabraňuje predčasnému klíčeniu zemiakov,“ vysvetľuje Pavel Klouček. Ako sme sa ďalej dozvedeli, veľmi dôležitú úlohu zohráva aj samo vrece. Vnútorný vak je nepriepustný pre svetlo, a tým chráni zemiaky pred zozelenením. Zároveň udržiava dostatočnú vlhkosť, takže hľuzy nevysychajú a zostanú tak dlhšie čerstvé a nutrične hodnotné.

Skladovať zemiaky v Zembagu sa oplatí, ale dôležité je vedieť, že:

„Do vrecka patria výhradne neskoré zemiaky. Nové hľuzy vo všeobecnosti nie sú vhodné na uskladnenie a to ani v Zembagu. Nemajú dostatočne vyvinutú šupku, preto sú náchylné k tvorbe plesní a hnilôb,“ upozorňuje Klouček.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #zber #zemiaky #skladovanie #klíčenie
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december