Chcete dvojmetrový, nepriehľadný živý plot už do troch sezón? Zabudnite na tuje. Toto dokáže len jeden druh

Pocit súkromia je dôležitý. Azda každý sa chce na svojom pozemku cítiť bezpečne a byť sám sebou. Riešením by však nemali byť vysoké betónové múry. Stavte na zelené steny, ktoré ponúkajú viac, než len nepriehľadnú bariéru.

15.09.2023 14:00
cyprusovec leylandský Foto:
Cyprusovec leylandský je aktuálne tá najlepšie náhrada za tuje, ktoré u nás čoraz viac trpia chorobami a škodcami. Extrémne rýchlo rastie, je hustý a nenáročný.
debata (1)

Požiadavka v rámci výberu druhu dreviny na výsadbu živého plota znie najčastejšie takto: Vždyzelená, teda celoročne nepriehľadná, rýchlo rastúca a dostatočne vysoká, nenáročná na starostlivosť. Čo myslíte? Je takáto drevina reálna? Určite áno, a navyše je ozaj krásna – cyprusovec leylandský (Cupressocyparis leylandii).

Cyprusovec leylandský je dostupný aj v... Foto: SHUTTERSTOCK
cyprusovec leylandský Cyprusovec leylandský je dostupný aj v odrodách. Zlatisté výhonky má napríklad ‘Castlewellan Gold’.

Nič vhodné na živý plot nerastie rýchlejšie

Cyprusovec leylandský je najrýchlejšie rastúci ihličnan vhodný na výsadbu živého plota. Uvádza sa, že pri dobrých podmienkach môže v rámci jednej sezóny vyrásť až o meter. Reálne to býva niečo okolo 80 cm, ale výkon je to i tak slušný. Ak vezmete do úvahy, že približne tretinu tvorí užší terminál, do troch sezón získate minimálne niečo okolo 160 cm naozaj hustej steny s celkovou výškou do dvoch metrov.

Pri dobrých stanovištných podmienkach môžete... Foto: SHUTTERSTOCK
cyprusovec leylandský Pri dobrých stanovištných podmienkach môžete počítať s ročným prírastkom cyprusovca leylandského najmenej 80 cm.

Zabudnite na tuje

V posledných rokoch sú tieto, Slovákmi stále veľmi obľúbené ihličnany vo veľkom napádané lykokazom borievkovým, lykokazom tujovým aj krasoňom. Toto a ani iné pestovateľské problémy vám v prípade cyprusovca leylandského nehrozia. Zároveň je veľmi tolerantný k rezu, čo umožňuje jeho tvarovanie. Nemusí tak plniť len funkciu živého plota. Pokojne si ho ako solitér vytvarujte do najrôznejších geometrických tvarov. Skrášlite si ním predzáhradku, zaujmite originálnym vstupom na pozemok. Nožnice bude treba zobrať do ruky častejšie, no môžete sa s nimi doslova vyblázniť. Rýchly rast raz-dva skryje aj prípadné nevydarené zásahy.

tuja, hnednutie Čítajte viac Hnednú a usychajú vám tuje, doslova zo dňa na deň? Jeden drobný detail vám prezradí príčinu

Ako ho rezať v rámci živého plota

Ak chcete zapestovávať naozaj vysoký živý plot (cez dva metre), po vysadení nechajte cyprusovec jednu sezónu rásť bez rezu. Následne vždy v jednej línii zrežte len terminály a toto opakujte, kým nedosiahnete požadovanú výšku. V nej potom rastlinu rezom udržiavajte a čakajte, kým nedorastie aj do V podstate zastrihnete ročný prírastok. V ďalších rokoch rezom túto výšku udržiavajte, až kým sa živý plot nerozrastie aj do šírky natoľko, že budete môcť začať s tvarovaním bokov.

Cyprusovec leylandský sa dá výborne tvarovať a... Foto: SHUTTERSTOCK
cyprusovec leylandský Cyprusovec leylandský sa dá výborne tvarovať a pri správnom reze nezaberie ani na šírku viac ako meter.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #živý plot #cyprusovec leylandský
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december