Domáce triky na ochranu pred pavúkmi: Udržte ich mimo domácnosť a konečne zistite pravdu: Prežijú vo vysávači?

Jeseň klope na dvere, pomaly sa ochladzuje a zmenu teploty pociťujú aj pavúky, ktoré sa čoraz viac tlačia do bytov a domov. Nie každému však ich spoločnosť vyhovuje, hoci všetci vieme, že ide o pomerne užitočný hmyz.

26.09.2023 06:00
upratovanie, ženy Foto:
debata (1)

O tom, že vo vašom byte sa nikdy neobjaví ani jeden „kamarát“ s ôsmimi nohami môžete akurát tak snívať. Možno ich nevidíte, ale sú tam. Dostanú sa totiž aj cez tú najmenšiu medzierku medzi oknami, využijú čas vetrania a podobne. Nechceme vás, ale, strašiť. Aby ste sa vo vlastnom dome necítili nepríjemne, skúste triky, ktoré vedia výrazne znížiť množstvo sťahujúcich sa pavúkov do vnútorných priestorov.

Minimalizujte výskyt potravy

Samozrejme, nemôžete čakať, že už nikdy žiadneho nezbadáte, no početnosť výskytu sa výrazne zníži. Rovnako treba myslieť aj na prevenciu v podobe sieťok na okná či balkónové dvere. Menej múch, komárov a iného hmyzu v dome znamená nulovú potravu pre pavúky a teda žiadny dôvod na to, aby sa k vám sťahovali.

vínne mušky Čítajte viac Vínne mušky útočia na slovenské kuchyne: Zastavte ich jediným naozaj fungujúcim spôsobom skôr, ako vás pripravia o nervy

Pre levanduľových nadšencov

Ak milujeme vôňu levandule, v podstate ste nad pavúkmi vyhrali, pretože ju vo svojej blízkosti neocenia. Tento fakt využite tak, že fľašku s rozprašovačom naplňte teplou vodou, pridáte lyžicu saponátu na riad a sedem kvapiek levanduľového esenciálneho oleja. Zmes dobre premiešajte a nastriekajte na miesta, kde pavúky pozorujete najčastejšie. Voňavú bariéru môžete vytvoriť aj na okennom ráme a fungovať by mala aj clona z rozvešaných zväzočkov levanduľových vetvičiek. Podobný repelentný efekt má na pavúky aj mäta pieporná, ktorej esenciálneho oleja pridajte do postrekovej tekutiny asi 20 kvapiek. Dobre pretrepte a potom nastriekajte do rohov a škár v byte, okolo okien alebo na prah vchodových dverí.

Levanduľa je okrasná rastlina s liečivými... Foto: SHUTTERSTOCK
levanduľa Levanduľa je okrasná rastlina s liečivými účinkami, s krásnou vôňou a dokonalý magnet pre užitočný hmyz. Naopak, pavúkom, komárom, ani muchám nevonia.

Gaštany ich odplašia

Jeseň nie je len obdobím, kedy si u vás pavúky vo veľkom robia pohodlie. Zároveň je to čas dozrievajúcich pagaštanov konských. Obľúbené gaštany na tvorbu jesenných dekorácií pavúkom pobyt u vás rozhodne znepríjemnia. Dajte zopár prerezaných gaštanov na najčastejšie miesta výskytu pavučín a na vonkajší okenný parapet.

Vylezie pavúk z vysávača? Takáto je pravda

Patríte k tým, čo ako jediný spôsob zbavenia sa pavúka využívajú vysávač, no potom ho ešte hodnú chvíľu nechávajú zapnutý, aby náhodou opäť nevyliezol? Nemusíte sa báť. Drobný a krehký tvor cestu vysávačovou trubicou určite neprežije. Vysoká sacia rýchlosť, čo môže byť v závislosti od výkonu vysávača 100 až 140 km/h, mu nedá šancu prežiť. A ak by náhodou tento hororový let trubicou predsa len vydržal, vo vrecku plnom prachových častíc s nedostatkom vzduchu dlho nevydrží.

Foto: SHUTTERSTOCK
upratovanie, žena, vysávač

Áno, vysávanie nezvaných pavúčích návštevníkov má výhody, pretože s tvorom neprídete do kontaktu, no treba myslieť aj na druhú stránku veci. Tou je fakt, že pavúky sú v rámci ekosystému užitočné. Na ich jedálnom lístku je množstvo oveľa nepríjemnejšieho hmyzu, ktorý rovnako vo svojej domácnosti nechcete. Zvážte preto, či je pre vás väčšou prioritou mŕtvy pavúk vo vysávači alebo to, aby vás v noci neštípali komáre, alebo vám na práve upečený koláč nesadali mäsiarky. Pavúky sa totiž dajú z miestnosti vyniesť aj šetrnejším spôsobom. Áno, časom sa opäť nejaký objaví, no koľko múch vám počas dňa vletí cez otvorené okno či dvere do bytu? Len jedna to určite nebude.

Obyčajný pohár ako lapač

Ak to dokážete psychicky ustáť, skúste si najbližšie na pavúka zobrať sklenený pohár a kúsok papiera. Nádobou ho prikryte a papier pod ňu opatrne zasuňte. Zviera preneste von a bez zranenia vypustite. V tomto prípade je zbytočné, investovať do špeciálnych lapačov v podobe kefy. Na chaty, chalupy, do záhradných domčekov a na miesta, kam až tak často hlavne v zime nechodíte, sa odporúčajú ultrazvukové odpudzovače. V ich prípade sa však názory na účinnosť rozchádzajú. Niekto ich chváli, podľa iného nefungujú. Máte s nimi osobnú skúsenosť? Dajte nám vedieť v komentári pod článkom.

Foto: SHUTTERSTOCK
pavúk, chytanie pavúka

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #levanduľa #mäta #pavúky #tipy a rady #domáce triky
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december