Pokračovanie článku: Jablone, slivky, hrušky... bez úrody: 8 dôvodov, prečo stromy zívajú prázdnotou alebo vám ovocie doprajú len občas

5. Nesprávne hnojenie

Nedostatok úrody môže byť zapríčinený aj nadmerným hnojením dusíkatými hnojivami, ktoré podporujú rast zelenej hmoty na úkor zakladania kvetných púčikov. Keď takto nevyrovnane budete hnojiť stromček už od výsadby, rodivosť oddialite aj o niekoľko rokov. Na podporu zakladania kvetov majú pozitívny vplyv draselné a fosforečné hnojivá.

Na tvorbu kvetov majú pozitívny vplyv draselné... Foto: SHUTTERSTOCK
ovocný strom, hnojenie Na tvorbu kvetov majú pozitívny vplyv draselné a fosforečné hnojivá, preto musí byť výživa vždy správne nastavená.

6. Zlý spôsob rezu

Rodivosť znižuje tiež radikálny rez, o to viac, keď neprihliadate na pestovanú odrodu, tvar či použitý podpník. Napríklad silné skracovanie jednoročných výhonkov pri odrodách (‘Coxova reneta’, ‘Jonathan’, ‘Rubín’), ktoré zakladajú kvetné púčiky hlavne na ich koncoch, sa takto pripravíte o väčšinu úrody.

7. Problémy s opelením

Ak je už strom starší a všetky predchádzajúce príčiny nerodivosti môžete vylúčiť, treba sa zamyslieť nad opelivosťou. Už pri kúpe si dávajte pozor na výber odrôd, ktoré sa vzájomne opeľujúce a kvitnú v rovnakom čase. Aby však bolo opelenie naozaj úspešné, ovocné stromy potrebujú prítomnosť aktívneho hmyzu. Dôležitý je aj vplyv počasia a vek kvetov. Ak boli kvetné púčiky alebo kvety pred, či v čase opeľovania poškodené nepriaznivým počasím, bude to mať negatívny vplyv na rodivosť.

Z 90 percent sa na opeľovaní ovocných stromov... Foto: SHUTTERSTOCK
kvitnúce stromy, sad, včely, úl Z 90 percent sa na opeľovaní ovocných stromov podieľajú včely, pričom najúspešnejšie nie sú včely medonosné, ale včely samotárky.

8. Genetika

Niektoré odrody majú v sebe obdobie rodivosti geneticky zakódované. Vtedy hovoríme o periodicite – striedavej rodivosti. Jablone ‘Ontario’, ‘Boskoopské’, ‘Priesvitné letné’ či ‘Gloster’ sú napríklad známe tým, že naplno rodia každý druhý rok. Tento stav sa dá čiastočne ovplyvniť silnejšou prebierkou v úrodnom roku.

slivky Čítajte viac Slivky bez úrody: Toto je 5 najčastejších dôvodov, prečo spod stromov odchádzate sklamaní a naprázdno

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #ovocné stromy #nerodivosť #opelivosť #nadúroda
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december