Dnes je Deň pôvodných odrôd jabĺk: Majte ich na tanieri pravidelne a zmenia vám život. Zlepšia trávenie, znížia cholesterol

Ako ľudová múdrosť hovorí: Každý deň jablko, od lekára ďaleko …Viete o tom, že aj jablko má svoj medzinárodný deň? Tým je každoročne 21. október.

21.10.2023 06:45
jabloň, jablká, zber Foto:
debata

U nás sa pomenúva ako Deň pôvodných odrôd jabĺk. Inšpirovaný je britským Apple Day, ktorý sa oslavuje od roku 1991. Tento deň je každoročnou oslavou jabĺk a sadov. Poukazuje na rozmanitosť odrôd v jednotlivých lokalitách a cieľom je uznanie a udržiavanie ich prínosu pre miestne bohatstvo.

Sú tu stovky rokov

Ovocné stromy sprevádzajú ľudstvo od nepamäti. Naši predkovia si ich naozaj vážili. Tradovalo sa, že v rodine toho, kto vyrúbe rodiaci strom, do roka niekto zomriem. Pod ovocnými stromami sa ľudia stretávali, sobášili, slúžili ako orientačný bod v krajine. Stromoradia popri cestách poskytovali tieň aj obživu pocestným.

Ovocné stromy boli od nepamäti dôležitou... Foto: Ľudovít Vašš
ovocné stromy, staré odrody Ovocné stromy boli od nepamäti dôležitou súčasťou krajiny.

Nepatria do starého železa

Hoci sa vo všeobecnosti hovorí o starých a nových (moderných) odrodách, toto delenie nie je celkom presné. Veď predsa aj spojením dvoch starých získate novú odrodu. Navyše, ak by sme chceli byť úplne presní, odrody, ktoré vznikli do roku 1870, označujú odborníci ako historické, tie z obdobia rokov 1870 až 1950 ako klasické a všetky po roku 1950 ako moderné. Podľa krajinného ekológa Ľudovíta Vašša, ktorý sa špecializuje na extenzívne ekologické ovocinárstvo a pomológiu starých a lokálnych odrôd sa mnohé vďaka výnimočným vlastnostiam použili ako východiskový šľachtiteľský materiál na získanie nových, najmä rezistentných odrôd. Nájdu sa totiž medzi nimi odolné alebo len veľmi málo náchylné na závažné choroby (chrastavosť, múčnatka) či naozaj mrazuvzdorné. Za zmienku stoja napríklad jablone ‘Batul’, ‘Parkerovo’, ‘Strýmka’, ‘Parména zlatá zimná’, ‘Malinové hornokrajské’ a hrušky ‘Magdalenka’, ‘Krivica’, ‘Pastornica’, ‘Dekanka zimná’, ‘Pitmastonská’.

Mnohé staré odrody sa vďaka výnimočným... Foto: SHUTTERSTOCK
jabloň, jablká Mnohé staré odrody sa vďaka výnimočným vlastnostiam použili ako východiskový šľachtiteľský materiál na získanie nových, najmä rezistentných odrôd.

Vyžadujú viac miesta, no stávajú sa dedičnými stromami

Kým moderné odrody sú prispôsobené pestovaniu v intenzívnych výsadbách, staré odrody sa predávajú štepené na silno rastúcich podpníkoch. Ide teda o vysokokmene, ktoré sa v malej záhrade v rámci satelitnej výstavby neuplatnia. No ak máte priestorové možnosti, rozhodne im dajte šancu. Takéto stromy sú doslova dedičné. Pri dobrých pestovateľských podmienkach a starostlivosti sa môžu dožiť aj viac ako 150 rokov. Samozrejme, nie všetky vynikajú chuťou či vzhľadom, ale toto nie je zárukou ani pri moderných odrodách. Chuť je jednoducho vecou osobných preferencií.

jabloň Pinova Čítajte aj Táto odroda vyhráva súťaže: Výborne chutí, v pivnici vydrží do apríla, stromy skoro rodia a stačí im málo priestoru

Nemajte obavy z náročnej starostlivosti

Podľa Vašša sú stromy štepené na semenných podpníkoch s voľne rastúcou korunou najmenej prácne a nenáročné na starostlivosť. „O vysadené stromy sa treba intenzívne starať len prvé roky, kým riadne zakorenia a kým im pomôžete vytvoriť pevnú a vzdušnú korunu. Potom nastane obdobie s minimálnou starostlivosťou.“ Stromčeky moderných odrôd na vegetatívnych podpníkoch sú podľa odborníka zvyčajne na starostlivosť oveľa náročnejšie.

Aj tieto odrody dnes oslavujú

Takmer všetci ovocinári a sadári, ktorí sa venujú starým ovocným odrodám vám potvrdia, že v ich plodoch sa skrývajú rozmanité chute. Ako hovorí Vašš: „Nemusíte mať jazyk someliéra, aby ste cítili jasnú malinovú chuť v odrode ‘Malinové jesenné’, ananás v ‘Ananásovej renete’, grapefruit v ‘Boikovo’ či prezretú mandarínku v ‘Belici’.“ Ak máte priestor, sadár vám odporúča, určite si vysadiť odrodu ‘Batul’. Táto stará odroda jablone pochádzajúca zo Sedmohradska v Rumunsku. Plody majú krásny vzhľad, jemnú bielu šťavnatú dužinu, nevtieravú výrazne osviežujúcu a zároveň klasickú sladkú jablkovú chuť. A čo je najlepšie, v dobrej pivnici vydržia až do apríla.

Jablko odrody ‘Batul’ Foto: Ľudovít Vašš
jabloň batul Jablko odrody ‘Batul’

Už za jedno jablko denne vám telo poďakuje

Hoci jablká takmer neobsahujú bielkoviny, majú vysoký obsah vody, málo sacharidov a sú mimoriadne hodnotné na vitamín C, E a vitamíny skupiny B. Z minerálnych látok sú skvelým zdrojom draslíka, fosforu, horčíka, vápnika, železa, zinku aj sodíka. Na ľudský organizmus pôsobia komplexne:

  • Znižujú hladinu cholesterolu v krvi,
  • posilňujú imunitný a kardiovaskulárny systém,
  • vďaka vláknine pôsobia ako výborný čistič čriev,
  • zlepšujú trávenie,
  • zabraňujú zápche a hnačke,
  • stabilizujú hladinu cukru v krvi,
  • sú osvedčeným prostriedkom proti artritíde, reumatizme a dne,
  • zvyšujú celkovú odolnosť proti chorobám.

Niektoré staré odrody poskytujú skutočne kvalitné plody. Napríklad ‘Strýmka’ obsahuje až 40 mg% vitamínu C, čo je o 8 až 10 mg% viac, ako majú plody vitaminóznej odrody ‘Ontario’, veľmi rozšírenej u nás (jednotka mg% označuje množstvo látky nachádzajúcej sa v 100 g suroviny).

Odborníci na výživu odporúčajú konzumovať jedno... Foto: SHUTTERSTOCK
jablko, vnuk , dedo, ovocný sad Odborníci na výživu odporúčajú konzumovať jedno až dve čerstvé jablká denne.

Ochutnajte expresne rýchlu jablkovú roládu podľa receptu známej moderátorky

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Kvetka Horváthová (@kvetkah)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #jabloň #jablko #Medzinárodný deň jabĺk
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december