Pokračovanie článku: Jeseň je ideálny čas na sadenie ruží, no väčšina ľudí robí rovnaké chyby: 6 dôležitých pravidiel vám pomôže uspieť

3. Nákup kvalitných rastlín

  • Už pri kúpe si dajte záležať na výbere rastlín. Stavte na spoľahlivých predajcov a nie na akciové výpredaje. Potrebujete silné a zdravé sadenice, ktoré do zimy rýchlo zakorenia a na jar úspešne vstúpia do vegetácie. Ich drevo musí byť dobre vyzreté, aby nevymrzlo.
  • Voľnokorenná sadenica kríčkovej ruže by mala mať najmenej tri zdravé a dobre vyvinuté jednoročné výhonky. Korene dlhé aspoň 20 cm nesmú byť vážne poškodené a už vôbec nie nahnité, s plesňou čo ohryzené škodcami (áno, žiaľ aj taká býva u niektorých predajcov realita). Dajte si na čas a poriadne si rastliny prezrite. Ak sa rozhodnete pre kúpu stromčekovej ruže, štandardná výška kmienka je približne 100 až 140 cm.
Ak pri kúpe ruží na etikete nájdete skratku ADR, môžete sa spoľahnúť na výborný zdravotný stav a vysokú odolnosť danej odrody proti hubovým chorobám a čiernej škvrnitosti.
ruže Čítajte viac 18 ideálnych spoločníkov pre ruže, no levanduľa medzi nimi nie je. Prečo jej prítomnosť rastlinám škodí?

4. Úprava pred sadením

  • Sadenicu pred vysadením ešte raz skontrolujte. Odstráňte korene, ktoré sa pri preprave poškodili a potom všetky ostatné skráťte šikmým rezom asi o polovicu.
  • Podľa potreby rezom upravte aj výhonky. Kríčkové ruže by ich mali mať dlhé na 3 až 5 púčikov, popínavým ich môžete nechať o niečo dlhšie (asi na 8 až 10 púčikov).
  • Pred výsadbou je dobré, namočiť korene na istý čas do vody rovnako, ako sa to odporúča pri ovocných stromčekoch. Niekto vraví na dve, iný dokonca na 12 hodín. Robí sa to hlavne preto, aby dobre, takzvane nažili vodou, a hlavne aby nezaschli. Preto hneď, ako si sadenice po zakúpení prinesiete domov, korene im upravte a namočte do vedra s vodou. Kým nachystáte výsadbovú jamu a vypijete poobedňajšiu kávu, ruže budú pripravené na sadenie.
Pred sadením vždy skráťte korene. Foto: SHUTTERSTOCK, Profimedia
ruže, výsadba, jeseň, sadenice Pred sadením vždy skráťte korene.
‘Gertrude Jekyll’: Jej najväčšou prednosťou je...
‘Charles Darwin’: Jedinečnosť vône spočíva v...
+5‘Lady of Shalott’: Kvitne celú vegetáciu....

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #jeseň #ruže #okrasná záhrada #sadenie ruží
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december