Jeseň je ideálny čas na sadenie ruží, no väčšina ľudí robí rovnaké chyby: 6 dôležitých pravidiel vám pomôže uspieť

Aby sa ružiam vo vašej záhrade naozaj darilo, dôležitý je nielen výber stanovišťa, ale aj príprava pôdy. Uvedomte si, že rastlina môže pri dobrej starostlivosti vydržať na jednom mieste desiatky rokov.

28.10.2023 06:00
ruže Foto:
debata

Voľnokorenné sadenice kríčkových ruží je najlepšie sadiť na jeseň. Ideálny termín je približne od polovice októbra do polovice novembra. S popínavými a stromčekovými radšej počkajte do jari (výnimkou sú sadenice s koreňovým balom, teda dopestované v nádobách).

1. Vhodné stanovište

Ruže sú skutočné milovníčky slnka. Na toto určite myslite. Slnečné miesto s dobrým prúdením vzduchu je polovica pestovateľského úspechu, lebo okrem toho, že rastliny bohato kvitnú, zároveň nie sú ohrozované hubovými chorobami. Hlavne ak ruže pestujete v chladnejších oblastiach, plné slnko je nevyhnutné aj na zabezpečenie dobrého vyzretia dreva a na minimalizovanie rizika vymrznutia.

2. Príprava záhona

Možno tomu nebudete veriť, ale ruže naozaj ocenia, ak im kvalitne pripravíte pôdu. Zrýľujte záhon, odburiňte, povyberajte väčšie kamene, a rozhrabávaní zapracujte dobre vyzretý kompost. Ak vám na ružiach naozaj záleží, skontrolujte aj pH pôdy (radu ako na to, nájdete v tomto článku). Ideálna je hodnota 6, ale aj rozmedzie 5 až 7 je v poriadku.

ruže Čítajte viac Už teraz sa rozhoduje o budúcom kvitnutí ruží: Stručné rady na perfektný jesenný rez pomôžu aj začiatočníkom
‘Gertrude Jekyll’: Jej najväčšou prednosťou je...
‘Charles Darwin’: Jedinečnosť vône spočíva v...
+5‘Lady of Shalott’: Kvitne celú vegetáciu....

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #jeseň #ruže #okrasná záhrada #sadenie ruží
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december