Pokračovanie článku: Opadané lístie je užitočnejšie, než si myslíte: 17 spôsobov, ako ho využiť vo svoj prospech prakticky aj kreatívne

5. Živiny pre trávnik

Ak nemáte na trávniku príliš hrubú vrstvu listov, pokojne ich posekajte kosačkou bez zberného koša. Rozdrvené listy sa rozložia a budú slúžiť ako prírodné hnojivo. Pozor však na to, že ak je vrstva príliš hrubá a trávnik doslova prekrýva, hrozí riziko rozvoja hubových chorôb. V takom prípade lístie určite pozberajte a dajte napríklad do kompostu.

trávnik, kosačka, kosenie, jeseň, Čítajte viac Môžete stále kosiť trávnik? Dajte na rady Martina Čurdu, vysporiadajte sa s teplou jeseňou a pomôžte tráve prezimovať

6. Nástielka na prázdne hriadky

Ak listy podrvíte, napríklad pomocou kosačky, môžete ich použiť ako nástielku na hriadky a záhony, ktoré už máte pripravené na zimný odpočinok. Praktické je to najmä v prípade, že pôda zostáva celkom voľná, bez rastlín, prípadne v hrubej brázde po rýľovaní. Tenšia vrstva listov ochráni pôdu pred zvetrávaním, udrží v nej vlhkosť, potlačí rast buriny a postupným rozkladom zlepší jej štruktúru a obohatí ju o živiny.

7. Zdroj živín priamo v záhone

Medzi trvalkami či na hriadkach môžete vykopať asi 30 cm jamky a naplniť ich opadanými listami. Postupom času sa rozložia, pôdu obohatia o živiny a zlepšia jej štruktúru.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #hydina #jeseň #lístie #kompost #ako využiť
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december