Už na ne nepoviete fuj! 6 faktov o užitočnosti dážďoviek, pre ktoré ich viac nevyhodíte z hriadky ani nedáte hydine

Ich úloha je v ozdravných pôdnych procesoch nezastupiteľná. V záhrade preto treba hospodáriť tak, aby sa týmto drobným tvorom u vás čo najlepšie darilo.

14.11.2023 06:00
dážďovka, AI, Midjourney Foto:
debata

Koluje o nich množstvo nepravdivých mýtov, kvôli ktorým ich ľudia pri obrábaní pôdy zo záhrady vyhadzujú, zabíjajú či cielene dávajú skrmovať hydine. To, že dážďovky vo veľkom a až ničivo obžierajú korienky rastlín a devastujú mladé priesady je absolútna nepravda. Stačí si totiž uvedomiť, že tieto tvory sa neživia zdravými časťami rastlín, ale rozkladajúcimi sa zvyškami.

1. Podieľajú sa na tvorbe humusu

To, že dážďovky ako potravu uprednostňujú rastlinné zvyšky, je ich veľkým prínosom pri zúrodňovaní pôdy. Prijímajú ich totiž spolu s čiastočkami zeminy. Znamená to, že sa v ich tráviacom trakte spája minerálny a organický podiel pôdy, čím sa významnou mierou zúčastňujú na tvorbe trvalého humusu. Dážďovky sú užitočné aj tým, že čiastočne rozloženú organickú hmotu premiestňujú z povrchu do hlbších vrstiev pôdy a miešajú ju s anorganickými časticami.

Dážďovky sú užitočné aj po tom, čo uhynú. Ich telá sú bohaté na bielkoviny.

2. Sprístupňujú živiny rastlinám

V tráviacom trakte dážďoviek sa živiny obsiahnuté v pôde menia na formy, ktoré sú pre rastliny ľahko prijateľné. Dostanú sa k nim tak, že dážďovky ich vylúčia v podobne drobných kopčekov zhrudkovatenej pôdy. Okrem živín obsahujú tieto užitočné výkaly dážďoviek aj regulátory rastu, napríklad giberelíny, cytokiníny a auxíny, ktoré majú pozitívny vplyv na vitalitu rastlín.

Drobné kopčeky (hrudky) trusu dážďoviek. Ich... Foto: SHUTTERSTOCK
dážďovky Drobné kopčeky (hrudky) trusu dážďoviek. Ich exkrementy sú bohaté na dusík, fosfor aj draslík - kľúčové živiny potrebné pre rastliny.

3. Ich súčasťou sú aj užitočné mikroorganizmy

Tak ako v ľudskom organizme, aj v tráviacom trakte dážďoviek sa nachádza množstvo užitočných mikroorganizmov. Do pôdy sa dostanú ako súčasť exkrementov a následne prispievajú k správnemu fungovaniu biologických pôdnych procesov. No a práve tieto procesy sú základným predpokladom prirodzenej obnovy pôdnej úrodnosti.

Trus dážďoviek obsahuje viac živín než pôda, v ktorej žijú.

4. Majú nezastupiteľnú sanitárnu funkciu

Dážďovky majú natoľko sofistikované trávenie, že počas tohto procesu sa priamo v ich tráviacom trakte zlikviduje množstvo potenciálne škodlivých mikroorganizmov, ktoré sa môžu nachádzať v rozkladajúcich sa zvyškoch rastlín. Takto dážďovky pôdu doslova čistia.

5. Prevzdušňujú pôdu

Dážďovky tvorbou chodbičiek pôdu nepretržite kypria a prevzdušňujú, čím prispievajú k výmene nielen plynov, ale aj živín. Vďaka tejto ich aktivite dochádza k lepšiemu vsakovaniu vody, ktorá prechádza až priamo ku koreňom rastlín. Pôda je menej náchylná na podmáčanie v zimných a jarných mesiacoch.

Chodbičky v pôde vznikajúce po činnosti... Foto: SHUTTERSTOCK
dážďovky Chodbičky v pôde vznikajúce po činnosti dážďoviek zásadným spôsobom uľahčujú rast koreňov rastlín v ťažších pôdach.

6. Zlepšujú štruktúru pôdy

Výlučky dážďoviek spájajú pôdne častice do zhlukov, čím podporujú tvorbu žiaducej drobnohrudkovitej štruktúry. Zároveň znižujú riziko tvorby prísušku či vzniku pôdnej erózie.

Čo robiť, aby sa dážďovkám u vás darilo?

  • Aby ste dážďovky v záhrade udržali, používajte organické hnojivá, hlavne dobre vyzretý kompost alebo maštaľný hnoj.
  • Nezabúdajte na zelené hnojenie a zapracovávaniu zdravých pozberových zvyškov rastlín späť do pôdy.
  • Ocenia aj priame pridanie nasekaného lístia alebo pokosenej trávy priamo na hriadky či okrasné záhony.
  • Dážďovky uprednostňujú vlhkú pôdu, no nie trvalo premokrenú, v ktorej sa z dôvodu nedostatku vzduchu dusia.
  • Rovnako neznesú kyslé pôdy, preto ich výskyt môže pozitívne ovplyvniť správne dávkovanie mletého vápenca.
Dážďovky vynikajú obdivuhodnou regeneračnou... Foto: SHUTTERSTOCK
dážďovky Dážďovky vynikajú obdivuhodnou regeneračnou schopnosťou, čo znamená, že po stratení časti tela opäť dorastú. Neverte však tomu, že z jednej budú po preseknutí dve. Schopnosť dorásť má totiž len predná časť ich tela a toto treba vysvetliť aj deťom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #pôda #dážďovka #užitočné živočíchy
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december