Využite sneh vo svoj prospech a nedovoľte mu, stať sa ničivou katastrofou: Naučte sa, kde v záhrade pomáha a kedy škodí

Je pre vás sneh radosť, alebo skôr starosť? Tak ako všetko, aj biela perina má (ne)výhody, ktoré sa zväčšujú priamoúmerne s jej výškou.

05.12.2023 14:00
sneh, zima, záhrada, striasanie snehu zo... Foto:
debata

Pre záhradkárov by však snehová nádielka, nech je akokoľvek bohatá nemala byť problémom. Presne by mali vedieť, kde pomáha a odkiaľ musí ísť rýchlo preč.

Prašan je vítaný, mokrý sneh škodí

Ťažký a mokrý sneh na konároch vždyzelených listnáčov a ihličnatých drevín dobre drží. ľahko sa preto stane, že stromy či kry nápor jeho hmotnosti nevydržia. Hlavne stĺpovité odrody a prísne tvarované živé ploty sú po zime s bohatou snehovou nádielkou často rozlámané. Vzniknuté medzery sa niekedy nepodarí napraviť ani za celú sezónu. Sneh je preto dôležité z okrasných stromov a krov pravidelne a ešte skôr, než primrzne, striasať. Myslite však na to, že zmrznuté konáre sú veľmi krehké. Nepoužívajte ťažké náradie ako lopaty, ale len metlu, pri menších drevinách stačí zatriasť konármi či celým kmienkom. Dobrou prevenciou proti poškodeniu je, hlavne stĺpovité tvary ihličnatých drevín už v jeseni zviazať pevným špagátom. Takto dokážu krajné konáre lepšie odolať hmotnosti snehovej pokrývky a nebudú sa ohýbať.

Pri ometaní nezabudnite na strechu skleníka, prekrytie terasy či altánku, aby ich ťažký sneh nepoškodil.

Výborná izolácia

Sneh je skvelá izolácia, ktorú ocenia trvalky v okrasných záhonoch, trváce bylinky, kry bobuľovín, prezimujúca zelenina. Funguje ako prirodzená ochrana proti negatívnym účinkom silného mrazu. V prípade oteplenia ide tiež o skvelý zdroj vlahy, ktorú s nástupom jari ocenia aj najskoršie výsevy zeleniny.

záhrada, mráz, sneh, zima, krhla, plast Čítajte viac Rýchlo zazimujte vodu v záhrade, nech mráz nepotrhá sudy a nenarobí škody na automatickej závlahe, jazierku ani bazéne

Pozor pri zasneženom trávniku

Sneh je výbornou izoláciou aj na trávniku, ale len do času, kým naň nezačnete šliapať. Miesta, na ktoré budete opakovane stúpať, sa pri prechodnom oteplení začnú topiť ako prvé. Ak sa však opäť ochladí, zmrznuté steblá zostanú krehké a náchylné na poškodenie. S príchodom jari sa na veľmi zošliapanom trávniku môžu objaviť holé miesta a zvyšuje sa aj riziko výskytu plesne snežnej.

Kam sneh (ne)odhadzovať?

Čistý sneh z chodníka či terasy nedávajte na jedno miesto. Vytvoríte veľkú kopu, ktorá sa bude pri odmäku pomalšie roztápať. Na trávniku to môže opäť znamenať zvýšené riziko výskytu plesne snežnej, v záhone si budete musieť dlhšie počkať na rozkvitnuté snežienky a iné skoré cibuľoviny. Radšej ho rovnomerne porozhadzujte na viaceré záhony, hriadky, okolo kmeňov ovocných stromov, alebo ho v tenšej vrstve rozhoďte na pôdu v skleníku a parenisku. V krytom priestore nemôžete počítať s prirodzenou vlahou, no sneh je skvelou príležitosťou, ako ju pôde zabezpečiť.

Foto: SHUTTERSTOCK
sneh, zima, skleník
+20

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #sneh #záhrada v zime
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december