Plnohodnotnú náhradu drahých citrónov dopestujete kdekoľvek na Slovensku: Z tohto kra ich budete mať plnú debničku

Možno ste si u niekoho v záhrade všimli pomerne mohutný ker, na ktorom sa v jeseni vynímajú žlté guľovité plody. Z diaľky by sa mohlo zdať, že ide o citróny a veru, tak trochu je to aj pravda.

07.12.2023 06:00
citrónovníkovec trojlistý Foto:
debata (9)

Citrónovníkovec trojlistý (Poncirus trifoliata) je citrusová rastlina, ktorú možno aj v našich podmienkach pestovať celoročne vonku. Mladé jedince síce v chladnejších polohách spočiatku vyžadujú zimnú ochranu, no neskôr sú dostatočne mrazuvzdorné až do –25 °C.

Foto: SHUTTERSTOCK
citrónovníkovec trojlistý, poncirus

Ide o veľmi zaujímavú okrasnú rastlinu ponúkajúcu pomerne skoré jarné kvitnutie. Veľké biele kvety na nej doslova žiaria a príjemne voňajú. Jedinečné na pohľad sú aj tŕne, vďaka ktorým sa citrónovníkovec dobre uplatní ako nepriechodný živý plot, no pri starostlivosti o rastliny treba byť opatrný. Tŕne sú naozaj veľmi pevné a ostré. Ker je opadavý a na citrus má nezvyčajné listy – tvoria akoby trojlístky.

Foto: SHUTTERSTOCK
citrónovníkovec trojlistý, poncirus

„Citróny“ z vlastnej záhrady

Hoci sa väčšinou o citrónovníkovci trojlistom dočítate, že guľaté zelené, po dozretí žlté plody, ktoré na rastliny zostávajú pomerne dlho aj po opadnutí listov sú trpké a nejedlé, z vlastnej skúsenosti vieme, že to nie je celkom pravda. Jesť ako pomaranč sa ozaj nedajú, ale šťava je veľmi chutná a skvelo nahradí pravé citróny či už pri použití do limonády alebo čaju. Má krásnu tmavožltú farbu, výraznú citrusovú vôňu a v chuti cítiť kombináciu citróna s pomarančom.

Foto: Lucia S. Harničárová
citrónovníkovec trojlistý

Menšou nevýhodou je, že plody obsahujú naozaj veľmi veľa semien. Pri získavaní šťavy preto treba použiť sitko. Každopádne, ak citrónovníkovec trojlistý pestujete ako okrasný ker, na jeseň nedávajte plody do kompostu. Po dozretí ich oberte do debničky a postupne využívajte ako domácu náhradu, aktuálne pomerne drahých citrónov.

Foto: SHUTTERSTOCK
citrónovníkovec trojlistý, poncirus

Nenáročný okrasný ker

O citrónovníkovci sa dočítate, že bude prosperovať len vo vinohradníckych oblastiach, na chránených stanovištiach pri južnej stene domu a v mierne kyslej pôde. Áno, sú to ideálne podmienky, no rozhodne sa nedá povedať, že inde sa výsadba tohto okrasného kra nevyplatí. Bez problémov porastie aj v severnejších polohách, ak mu v prvých rokoch pestovania doprajete zimnú ochranu v podobe nástielky z lístia a čečiny. Ak sa aj stane, že konce výhonkov namrznú, stačí ich na jar odrezať a rastlina rýchlo zregeneruje. Objaviť sa môže chloróza listov, no tento výživový problém rýchlo vyriešite listových hnojivom so zvýšeným obsahom železa. Špeciálny rez nie je potrebný. Ker stačí držať v medziach, ktoré mu na rast vyčleníte, prípadne len odstraňovať suché a poškodené konáre.

Video
zázvor, ďumbier lekársky Čítajte viac Máte večne studené ruky aj nohy? Riešením je pikantný koreň, ale tehotné ženy a diabetici, užívajte ho opatrne

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #citróny #Citrónovníkovec trojlistý #poncirus #okrasné kry
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december