Je naozaj najvyšší čas, kúpiť vianočný stromček: Ktorý si vybrať, prečo ním klepnúť o zem a aké sú priemerné ceny?

Pre niekoho je živý vianočný stromček každoročná samozrejmosť, pre iného možno prvá skúsenosť a túžba po zmene. Ponuka predajcov je vždy bohatá a dostatočná, napriek tomu, ak si chcete ozaj vybrať presne podľa predstáv, nemali by ste váhať. Je najvyšší čas.

14.12.2023 06:00
vianočný stromček, predaj, kúpa, výber Foto:
debata (4)

Ak si myslíte, že neskoršou kúpou dosiahnete dlhšiu životnosť, mýlite sa. Predávané stromčeky sú väčšinou rezané v rovnakom čase. Jedinou možnosťou, ako mať taký, čo bude rezaný naozaj až tesne pred sviatkami, je kúpa priamo na plantáži. Vopred si však treba overiť dostupnosť. Myslite na to, že zamestnanci plantáží sa tiež chcú pripraviť na sviatky. Čakať vás do rána 24. decembra určite nebudú. Navyše, mnohé slovenské plantáže už majú teraz stromčeky pripravené k týmto Vianociam vypredané.

Foto: SHUTTERSTOCK
vianočný stromček, predaj, výber, kúpa, plantáž

Ak sa chcete vyhnúť stromčekom z dovozu a radi by ste podporili domáci trh, skúsiť môžete ponuku Štátneho podniku LESY Slovenskej republiky. Záujemcom predávajú stromčeky na vybraných lesných správach a strediskách podniku v rámci celého Slovenska. Obava z drancovania lesov v tomto prípade nie je na mieste. Vianočné stromčeky pestujú v škôlkach lesných a okrasných drevín alebo pochádzajú z prerezávok vykonávaných v obhospodarovaných lesných porastoch.

Foto: SHUTTERSTOCK
vianočný stromček, predaj, výber, kúpa, plantáž

Ďalšou možnosťou sú rôzni drobní predajcovia v rámci súkromných záhradníctiev a kvetinárstiev, alebo sezónny predaj obchodných reťazcov. Tu nájdete stromčeky najmä z dovozu. Na väčšine parkovísk veľkých hypermarketov reťazca Tesco budú podľa PR manažérky akciovej spoločnosti Tesco Stores SR Márie Zerzanovej v predaji jedle kaukazské, borovice čierne a smreky stepilé. Obchodný reťazec Kaufland má v ponuke stromčeky z Dánska. „Ide o jedle Nordmannove, smreky obyčajné, smreky pichľavé (aj v črepníku)“ uviedol pre TASR odbor firemnej komunikácie Kaufland Slovenská republika. Ľubomíra Chmelová, marketingová manažérka IKEA Slovensko, informovala, že tento rok bude k dispozícii viac ako 8400 kusov jedlí Nordmannových s výškou v rozmedzí 140 až 180 cm. „IKEA opäť prichádza s výzvou, aby zákazníci po Vianociach vrátili použité a očistené vianočné stromčeky späť do obchodného domu alebo do špeciálnych mestských ohrádok v Bratislave, doplnila Chmelová.“ Lidl Slovenská republika podľa Tomáša Bezáka, vedúceho úseku komunikácie spoločnosti, nepredáva vianočné stromčeky a ani na tento účel, rovnako ako v prípade predaja živých rýb neposkytuje priestory externým predajcom.

adventný svietnik, Vianoce, adventný veniec Čítajte viac 7 adventných vencov na poslednú chvíľu: Elegantné retro, štipka moderny, v tvare hviezdy, čečinová klasika aj kúzlo machu

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #Vianoce #vianočný stromček
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december