Už žiari v Prezidentskom paláci a dostane sa aj na Lomnický štít: Cez víkend skauti Betlehemské svetlo roznesú po Slovensku

Počas víkendu 16. až 17. decembra budú skauti po celom Slovensku prostredníctvom vlakov roznášať Betlehemské svetlo. Postupne ho doručia na vlakové stanice, kam si poň môže prísť každý.

14.12.2023 04:00
prezidentka, Betlehem, svetlo, skauti,... Foto: ,
debata

Svetlo sa tak dostane do viac ako 300 slovenských obcí a to aj na miesta, kde nie je priame vlakové spojenie. TASR o tom informovala Rady pre komunikáciu Slovenského skautingu Mária Dirgová. Vlakový rozvoz sa začne v sobotu v Bratislave o 7.52 hod. rýchlikom na trase Bratislava – Banská Bystrica. Vlakmi budú pokryté aj regióny, ako Záhorie, Kúty, Skalica, Šurany, Trstená, horná Nitra, Prievidza. Zároveň tiež tiež obce na východnom Slovensku, ako Bardejov, Medzilaborce, Prešov, Vranov nad Topľou, Humenné, Trebišov, Michalovce, Čierna nad Tisou a Stakčín. Betlehemské svetlo svoju púť vlakmi tohto roku ukončí v stanici Bardejov, a to o 19.30 hod.

Betlehemské svetlo Foto: TASR, Pavol Zachar
prezidentka, Betlehem, svetlo, skauti, prevzatie 2023 Betlehemské svetlo

„Na vlakových staniciach, kam v sobotu dorazí Betlehemské svetlo, už budú čakať skauti s lampášmi. Do Štedrého dňa ho budú roznášať v jednotlivých mestách a dedinách, do nemocníc, domovov sociálnej a opatrovateľskej starostlivosti, azylových domov, na sväté omše alebo ho doručia k ľuďom priamo domov,“ priblížil koordinátor Betlehemského svetla na Slovensku Marián Suvák. Betlehemské svetlo bude tiež do Štedrého dňa k dispozícii na odpálenie vo väčšine slovenských kostolov. V nedeľu (17. 12.) ho skauti vynesú na Lomnický štít, Hrebienok a do Tatranského ľadového dómu.

Tradícia svetla z Betlehema

Odvíja sa už od konca 11. storočia, z obdobia krížových výprav. Jeden z členov tejto výpravy, mladý muž z talianskeho mesta Florencia, sľúbil, že ak prežije výpravu, prinesie domov plamienok z „večného“ svetla, ktoré horí v Betleheme. Svetlo, ktoré si ostatní obyvatelia Florencie následne odpaľovali a odnášali domov, sa stalo symbolom nádeje, lásky a porozumenia, univerzálnych hodnôt spájajúcich ľudí. Novodobú tradíciu šírenia plamienka z Betlehema oživili v Rakúsku.

Skauti odporúčajú ľuďom, ktorí si chcú vziať plameň domov, aby si so sebou priniesli sviečku alebo lampu chránenú pred vetrom. Doma by mali Betlehemské svetlo nechať na bezpečnom, dobre vetranom mieste s nehorľavým okolím.

Slovenskí skauti Betlehemské svetlo prevzali v sobotu (9. 12.) z Rakúska. O deň neskôr ho odovzdali skautom z Ukrajiny a Poľska. Následne ho priniesli aj do Prezidentského paláca.
Video
Betlehemské svetlo už žiari v Prezidentskom paláci

„Svetlo už z podstaty veci prináša nádej, prináša uvedomenie si všetkých dobrých a podstatných hodnôt, ktoré v spoločnosti veľmi potrebujeme,“ uviedla hlava štátu Zuzana Čaputová po prevzatí Betlehemského svetla.

Fotogaléria
Betlehemské svetlo
Betlehemské svetlo
+8Na snímke členovia Slovenského skautingu, ktorí...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #Vianoce #betlehemské svetlo
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december