Tri hlavné dôvody, prečo sa vám nedarí, udržať cyklámen pri živote: Nerobte tieto chyby a rastlinu ešte zdedia vaše deti

Sú to krásne kvety, ktoré sa na pultoch predajní objavujú ako kvitnúce izbové rastliny približne od septembra do marca. Toto je ich hlavné predajné obdobie.

26.12.2023 14:00
cyklámen Foto:
debata

Obľúbené sú ako súčasť jesenných a neskôr aj zimných (vianočných) aranžmánov. Po sviatkoch zväčša končia v koši, v lepšom prípade na kompostovisku. Skúsenosti pestovateľov s cyklámenmi sú také, že ide o rastliny na krátke potešenie sa, preto ich mnohí odmietajú. V skutočnosti sa im len nedostane takej starostlivosti, akú potrebujú.

Cyklámeny sú vďačné rastliny, no hlavne pri... Foto: thejoyofplants.co.uk
cyklámen Cyklámeny sú vďačné rastliny, no hlavne pri prílišnom polievaní alebo vlhkom vzduchu trpia plesňou (botrytídou) listov a stoniekh.

Ako izbové rastliny sa šľachtia odrody cyklámenu perzského (Cyclamen persicum), no keďže sa následne rýchlia, kvitnú skôr, než pôvodný druh. Preň je to prirodzené približne v januári. Šľachtené cyklámeny spravidla nevoňajú, no niekoľko odrôd s voňavými kvetmi, ktoré zdedili po svojom predkovi predsa len existuje. Bežne dostupné v komerčnom predaji však zväčša nie sú.

vianočná ruža, vianočná hviezda, prýštec najkrajší Čítajte viac Top 5 kvitnúcich izboviek, ktoré ocenia chladnejšie priestory: Oživte svetlú chodbu, schodište či zasklenený balkón

Typickou farbou cyklámenov je ružová a jej rôzne odtiene, purpurová, ale nájdete aj biele či dvojfarebné kvety práve v kombinácii ružovej napríklad s bielym okrajom. Po odkvitnutí sa ich nezbavujte. Rastlina má hľuzy čo znamená, že hoci nadzemná časť odumrie, „korene“ môžete uchovať (dopriať im obdobie vegetačného pokoja) a ony potom znova vyrastú.

Okrem štandardných rastlín viete cyklámeny... Foto: thejoyofplants.co.uk
cyklámen Okrem štandardných rastlín viete cyklámeny kúpiť aj vo verziách mini. Zväčša sú pestované v kvetináčoch s priemerom len 6 cm a sú o niečo odolnejšie ako ich klasickí príbuzní.

Problém prvý: Opadávajú kvety alebo listy

Pravdepodobne ste rastlinu dali na príliš teplé miesto. Pamätajte na to, že pôvodný druh má domovinu v horských lesných oblastiach. Rastliny prežívajú teplé leto vo forme hľúz a počas zimy rastú a kvitnú. Vo vykúrenej obývačke, dokonca priamo na parapete nad radiátorom sa cyklámen doslova varí. Rastlina je to pomerne chladnomilná, preto sa neoplatí, skrášľovať si ňou silno vykurované miestnosti. Tam naozaj nevydrží kvitnúť. Pýtate sa, prečo si teda cyklámeny zadovážiť? Zútulniť kvetmi vďaka nim môžete chladnejšie chodby, schodištia, zasklenené balkóny, lodžie, terasy, zimné záhrady. Pokojne môžu zostať vonku, kým teploty neklesajú pod nulu. Okrem tepla je problematický aj príliš suchý vzduch, ktorý rovnako spôsobuje veľmi rýchle vädnutie a opadávanie listov. A hoci rastliny ocenia chlad, pri vetraní ich do okna rozhodne nevykladajte.

Problém druhý: Rastlina kvitne, ale žltnú jej listy

Toto je problém slabej, ale oveľa častejšie nadmernej zálievky. Substrát by mal byť počas kvitnutia len mierne vlhký. Dôležité je zalievanie do misky, nie na substrát, aby hľuza nezahnívala. Po poliatí počkajte pol hodinu a vodu, ktorú substrát do seba nevsiakne z misky vylejte. Pri zalievaní tak platia rovnaké pravidlá ako v prípade ďalšej veľmi obľúbenej zimnej izbovky – vianočnej ruži. Ideálna na zalievanie je odstáta voda bez chlóru a počas kvitnutia môžete každé dva týždne pridať do zálievky tekuté hnojivo na kvitnúce izbové rastliny. Voda nesmie zmáčať listy ani kvety. Preto cyklámeny, hoci majú radšej vlhkejší vzduch, nikdy neroste.

Cyklámen ocení, ak mu z času na čas pridáte do... Foto: SHUTTERSTOCK
cyklámen, káva, kávová usadenina Cyklámen ocení, ak mu z času na čas pridáte do substrátu trochu kávovej usadeniny.

Problém tretí: Cyklámenu nedoprajete letný oddych

Aby vám cyklámen kvitol aj o rok, potrebuje obdobie vegetačného pokoja – jednoducho oddych. Dôležité je znížiť zálievku a úplne prestať prihnojovať. Listy prirodzene zvädnú, uschnú a rastlina zatiahne podobne ako jarné cibuľoviny. Po 15. máji môžete črepník pokojne vyložiť do záhrady na polotienisté miesto, napríklad niekde pod strom. Takto si ho netreba všímať do septembra/októbra, kedy by sa mal cyklámen opäť začať preberať k životu. Vezmite si ho dovnútra, začnite polievať a čoskoro sa objavia prvé púčiky. Koncom leta môžete hľuzy presadiť do čerstvého substrátu.

izbové rastliny, sansevieria, svokrin jazyk Čítajte viac Naše rady, ako pomôcť izbovým rastlinám len s tým, čo máte doma: Zíde sa vám horčica, zápalky a nezabudnite na ľad

Starostlivosť o cyklámen: Tipy v skratke

  • Ak je rastlina vystavená prílišnému teplu, zvädne aj pri dostatku vody. Dôležité je, mať ju na svetlom, chladnejšom (do 18 °C) a vzdušnom mieste.
  • Nadmerná zálievka spôsobuje hnitie hľúz. Najlepšie je zalievať do misky a prebytočnú vodu vylievať.
  • Bez letného odpočinku rastliny nevytvoria nové kvetné puky. V tomto období treba znížiť zálievku a prestať prihnojovať.
Podľa niektorých zdrojov filozof Platón opísal... Foto: SHUTTERSTOCK
cyklámen Podľa niektorých zdrojov filozof Platón opísal cyklámen ako druh už v 4. storočí pred Kristom. Rastlina sa do Európy dostala v 16. storočí. Jej sláva postupne zanikla, ale sa v 19. storočí opäť dostala na výslnie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #izbové rastliny #cyklámen #starostlivosť o izbové rastliny
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december