Z jednej rajčiny pohostíte celú rodinu: Biftekové obry sú výborné, je však zásadný problém pri ich pestovaní

Mäsité, menej šťavnaté, no plné chuti a s hmotnosťou, ktorá pri jednom plode bez problémov atakuje kilogram. Mnohí z vás tieto maxiodrody rajčín už aspoň raz obdivovali na zeleninových trhoch počas dovolenky v Taliansku, Grécku či v Bulharsku.

19.01.2024 11:15
rajčina, veľká odroda, bifteková, ruky, Foto:
debata (1)

Južanské národy preferujú veľké, mäsité odrody s dužinou, ktorá má doslova maslovitú konzistenciu. Ide o takzvané biftekové rajčiny s typickým silným rebrovaním, čo mnohých našincov od pestovania odrádza. Pravdou je, že rôzne poskŕčané rajčiny nie sú na pohľad najkrajšie, no stopercentne vám to vynahradia chuťou. Ak ste niekedy počuli o rajčine býčie srdce (Coeur de boeuf), tak presne o tento typ odrôd ide. Samozrejme, nie všetky biftekové paradajky sú až takto výrazne rebrovité, no patrí to k typickým znakom.

Foto: SHUTTERSTOCK
rajčina, býčie srdce, veľká rajčina,

V rámci šľachtiteľskej snahy však na trhu s osivami nájdete aj odrody s naozaj veľkými plodmi, ktorých povrch je hladný, bez záhybov. Tvar býva najčastejšie plocho guľovitý a farba červená, oranžová alebo žltá.

rajčiny, dieťa, chlapec, pole, úroda, Čítajte viac 17 výnimočne sladkých rajčín s bohatými strapcami: Menšia veľkosť a tenká šupka plodov poteší nielen deti

Pestovateľské ťažkosti maxirajčín

Sú krásne, chutné a do šalátu či len tak na tanier vám pre celú rodinu stačí nakrájať jeden plod. Ich pestovanie je však o niečo náročnejšie. To, že dlhšie rastú do veľkosti, v ktorej sa začínajú vyfarbovať a následne sa aj ich dozrievanie presúva do obdobia, kedy mnohé skoršie odrody rajčín už pomaly ukončujú svoju „púť“, je logicky očakávané. Rovnako sa počíta s tým, že kvôli veľkosti ich na jednej rastline nájdete menej, no ak si úrodu prepočítate na celkovú hmotnosť, v strate oproti klasických odrodám s bohatými strapcami plodov nebudete.

Foto: SHUTTERSTOCK
rajčina, veľká rajčina, býčie srdce

Pokiaľ však budeme hovoriť o ozajstných pestovateľských ťažkostiach, tak maxiodrody majú dve:

  1. Časté praskanie plodov pri stopke, čo spôsobuje, že sa do prasklín dostáva voda a rajčina môže zahnívať.
  2. Náchylnosť na výskyt suchej hniloby špičiek plodov, čo je pre pestovateľa značne demotivujúce. Veď si len predstavte, že po mesiaci rastu a dozrievania konečne prídete ku krásne vyfarbenej veľkej rajčine, ktorá sa vám ani nezmestí do dlane, tešíte sa, ako ju ochutnáte a po odtrhnutí a otočení plodu zistíte, že odspodu je celý zhnitý.
Suchá hniloba špičiek plodov na odrode ‘Orange... Foto: Lucia Sedláček Harničárová
rajčina, suchá hniloba špičiek plodov Suchá hniloba špičiek plodov na odrode ‘Orange Wellington F1’.

Čo s tým?

  • Ako riešenie prvého problému sa odporúča, pestovať biftekové a ďalšie veľké odrody rajčín v skleníkoch, fóliovníkoch, alebo aspoň pod prístreškami tak, aby rastliny neboli zbytočne vystavené dažďu.
Foto: SHUTTERSTOCK
rajčina, veľká rajčina, popraskaný plod
  • Suchej hnilobe predídete len preventívnymi postrekmi rastlín listovým vápnikovým hnojivom. Buďte bez obáv, nejde o žiadnu chémiu, len o čistú živinu, ktorú rastlina potrebujete v okamžite prijateľnej forme, aby plody na špičke nehnili. Preventívne ošetrovanie vápnikom sa odporúča aj pri iných, na túto fyziologickú poruchu náchylných odrodách (rovnako pri paprike), no pri veľkých rajčinách je obzvlášť dôležité.
Video

Ak sa pýtate, prečo by ste sa mali trápiť s takto citlivými rajčina, jednoznačnou odpoveďou je chuť. Sladké čerešňové či datľové rajčinky sú výborné, no veľké biftekové vás už prvým sústom prenesú na slnkom zaliate pobrežie Talianska. Vysaďte, ochutnajte a dáte nám za pravdu.

Veľké biftekové rajčiny, ktorých osivo bez problémov zoženiete + nami pestované a odporúčané odrody nájdete vo fotogalérii článku.

  • ‘Big Pink F1’
  • ‘Bountiful F1’
  • ‘Cuor Di Bue’
  • ‘Knoskout F1’
  • ‘Ananas Noire’
  • ‘Evergreen’
  • ‘Marmande’
  • ‘Tschernij Prinz’
  • ‘White Sensation’
  • ‘Homestead’
  • ‘Jergus F1’
  • ‘Pithagora F1’
  • ‘Yellow Gazzi Ribbed’
Naozaj veľké rajčiny bez straty lahodnej chuti

Sú krásne a do šalátu či len tak na tanier vám pre celú rodinu stačí nakrájať jeden plod. Ich pestovanie je však o niečo náročnejšie. Časté praskanie plodov pri stopke spôsobuje, že do prasklín sa dostáva voda a rajčina môže zahnívať. Typická je tiež náchylnosť na výskyt suchej hniloby špičiek plodov. Za skúšku však rozhodne stoja.

Fotogaléria
‘Noire de Crimée’ (‘Black From Tula’): Stará...
‘Summer Cider’: Vyniká výnimočnou chuťou a...
+4‘Gigantomo F1’: Jedna z najväčších odrôd...

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #rajčiny #odrody rajčín #veľké plody #biftekové rajčiny
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december