Úplne bez cholesterolu, zato s poriadnou dávkou bielkovín a vlákniny: Zabudnutej strukovine sa darí aj v severných okresoch

Má dlhú vegetáciu a trochu väčšie nároky na kvalitu spracovania pôdy, no na druhej strane sa tejto strukovine darí aj tam, kde zlyháva pestovanie chúlostivejšej fazule. Stačí jej dopriať slnečnú hriadku.

22.02.2024 14:00
bôb obyčajný záhradný Foto:
debata

Bôb obyčajný záhradný je v porovnaní s fazuľou, šošovicou či dokonca cícerom menej známou konzumnou strukovinou. Dalo by sa povedať, že dnešný záhradkár pozná skôr bôb holubí, pretože býva súčasťou zmesí na zelené hnojenie pôdy. Chovatelia hospodárskych zvierat si zase bôb, konkrétne bôb konský určite spoja s kŕmnymi zmesami.

Vráťme sa však späť k bôbu, ako tradičnej strukovine pestovanej v záhradách. Na rozdiel od iných príbuzných z čeľaď bôbovité vyniká naozaj dlhým hlavným koreňom, ktorý môže siahať až do metrovej hĺbky. Množstvo bočných korienkov osídľujú, pre strukoviny typické nitrifikačné baktérie, takže ak máte pôdu v dobrej kondícii, táto rastlina nepotrebuje žiadne dodávanie špeciálnych živín.

Kvety bôbu sú špecifické vďaka fialovým až... Foto: SHUTTERSTOCK
bôb obyčajný záhradný Kvety bôbu sú špecifické vďaka fialovým až tmavohnedým škvrnám na bielom podklade.

Sejte čo najskôr

Dôležité je to kvôli pomerne dlhej vegetácii. Bôb dorastie do zberovej zrelosti za 100 až 120 dní. Dobre však znáša chladnejšie počasie, a teda tiež skoršie vysievanie. Mladé rastliny vydržia krátkodobo mráz až do –7 °C. Osivo bôbu je dobré siať už od polovice marca, najneskôr začiatkom apríla. Do jamiek hlbokých 4 až 8 cm vkladajte po tri semená. Vhodný spon je 50 × 15 cm. Osvedčilo sa aj predpestovanie sadeníc z februárového vysievania do zakoreňovačov.

V osevnom postupe bôb zaraďte do druhej až... Foto: SHUTTERSTOCK
bôb obyčajný záhradný V osevnom postupe bôb zaraďte do druhej až tretej trate. Pri hnojení sa vyhýbajte vyšším dávkam dusíkatých hnojív, ktoré obmedzujú výskyt nitrifikačných baktérií na koreňoch rastlín. Pôdu je dobré obohatiť draslíkom, ktorý rastliny odčerpajú vo väčšom množstve.

Počas vegetácie rastliny bôbu okopávajte, zbavujte buriny, prihŕňajte pôdu k stonkám. Hlavne počas kvitnutia a jeden až dva týždne po odkvitnutí, v období intenzívneho rastu strukov, výdatne zavlažujte. Bôb je v tomto období naozaj náročný na vlahu.

Zber aj pred dozretím

Od začiatku júla môžete zberať ešte nezrelé struky, z ktorých vylúskate semená v takzvanej mliečnej zrelosti. Používajú sa do šalátov alebo sa sterilizujú. Niekedy sa už od júna zberajú aj zelené struky a spracúvajú podobne ako struky kríčkovej fazule.

Foto: SHUTTERSTOCK
bôb obyčajný záhradný

Zrelé semená na vysušenie zberajte až od konca augusta. Môžete ich variť a podávať ako prílohu, pripraviť kašu. Pred kuchynskou úpravou je dobré ich spariť, aby sa odstránila jemne horkastá chuť. Odporúča sa aj namáčanie vo vode aspoň 36 hodín, ideálne až 48 hodín pred varením.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #bob #strukoviny
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december