Okrasné trávy upravte skôr, než po zime zase ožijú. Ktorým krátky zostrih prospeje, a od ktorých treba dať nožnice preč?

Ak pestujte okrasné trávy, čo veríme, že pestujete, pretože vedia veľmi pekne doplniť výsadby, nastal správny čas pre ich úpravu. Ktoré druhy zostrih ocenia, a ktorým môže uškodiť?

28.02.2024 09:48
okrasná tráva, ozdobnica Foto:
debata

Vegetácia nezadržateľne napreduje smerom k jari, preto si úpravu okrasných tráv nenechávajte na poslednú chvíľu. Vždy je lepšie začať skôr, než uvidíte vyrastať nové steblá. Pri reze na ne nemusíte brať ohľad a dávať pozor, aby ste ich nepoškodili.

Pre ozdobnicu čínsku je typické to, že koľko...
Takmer každá odroda prosa prútnatého sa na...
+5Pokiaľ ide o imperátu valcovitú, pestuje sa v...

Ktoré druhy treba skoro na jar zrezať?

  • Vyššie, na jeseň usychajúce, napríklad ozdobnica, smlz, kavyľ obrovský. Tieto druhy ste na zimu zviazali, čo vám rez uľahčí. Praktické je to v tom, že steblá sa nerozpadnú do všetkých strán. Pri naozaj veľkých trsoch je praktické siahnuť po kvalitnom plotostrihu. Trs by ste mali zrezať na jednotnú výšku asi 25 cm.
Ozdobnicu a ďalšie vysoké trávy, ktoré na jeseň... Foto: SHUTTERSTOCK
okrasná tráva, ozdobnica, rez Ozdobnicu a ďalšie vysoké trávy, ktoré na jeseň usychajú zrežte približne 25 cm nad pôdou.
  • Nižšie, na jeseň usychajúce, napríklad rákosovka, imperáta valcovitá, proso, perovec. Druhy s výškou do jedného metra zrežte približne na 8 cm, trávy dorastajúce počas vegetácie viac ako meter skráťte na 15 cm.
Perovec môžete skoro na jar zrezať, pretože trs... Foto: SHUTTERSTOCK, Canva
perovec Perovec môžete skoro na jar zrezať, pretože trs sa každoročne obnoví z nových, sviežo zelených stebiel.

Tieto len vyčešte

Vždyzelené okrasné trávy, z ktorých najznámejšie sú ostrice, puškvorce, ovsíkovec vždyzelený, veľmi obľúbený kavyľ chvostíkový, liriopie, bradníky či kostravy sa po zime zvyčajne nerežú. Tento pestovateľský zásah nevyžadujú, no veľmi prospešné je doslovné vyčesanie suchých a odumretých stebiel. Pri niektorých vám na to stačia gumené rukavice, no napríklad kavyľ sa veľmi dobre vyčesáva pomocou redšieho hrebeňa, veľké trsy opatrnejšie aj hrabľami.

Kavyľ chvostíkový stačí vyčesávať, no ak sa... Foto: SHUTTERSTOCK
kavyľ chvostíkový Kavyľ chvostíkový stačí vyčesávať, no ak sa kvetné klasy veľmi zachlpia, môžete ich skrátiť. Niektorí pestovatelia tento druh okrasnej trávy na jar celkom zrežú, čo však so sebou prináša riziko stredového vyhnitia trsu. Z vlastnej skúsenosti tento postup neodporúčame.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #okrasné trávy
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december