Je to tu! SHMÚ upozorňuje na blížiaci sa pokles teplôt: Kedy a kde sa treba pripraviť na ranné mrazy?

Nad severnou časťou kontinentu má zmohutnieť tlaková výš, ktorej stred sa bude v noci na štvrtok (noc na 7. marca) nachádzať nad Nórskom.

04.03.2024 19:08
teplomer, sneh, mráz, kvety, stromy, jarné mrazy Foto:
debata (1)

Keďže uvedená výš sa bude už 6. marca rozširovať smerom na juh a východ, po jej prednej strane k nám začne už 6. marca od severovýchodu až východu prúdiť chladnejší vzduch a 7. marca sa toto prúdenie ešte viacej vystupňuje.

V druhej polovici tohto týždňa treba podľa odborníkov zo Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu (SHMÚ) očakávať ranný mráz prechodne aj v nížinách. Aktuálne o tom informovali na sociálnej sieti Facebook.

Varga v sade Čítajte aj Marhule pestoval už za socializmu, no takto teplý február ešte nezažil. Skúsený ovocinár hovorí, čo to spraví s úrodou

V hladine 850 hPa (približne 1500 m n. m.) sa podľa ENS predpovede od modelu ECMWF postupne nad Bardejovom ochladí na úroveň približne –5 a nad Hurbanovom na úroveň približne –3 °C. Ochladenie v tejto hladine nebude vzhľadom na daný dátum veľmi silné, ale keďže následne najmä v noci na 8. marca (noc na piatok) takmer všade v suchom vzduchu pri zväčša jasnej alebo takmer jasnej oblohe zoslabne vietor, treba očakávať aj v nížinách nad ránom pokles teploty vzduchu pod 0 °C.

Počasie na týždeň: Prichádza obrat? Teploty budú padať
Video

Najchladnejšia noc na väčšej ploche bude pravdepodobne noc na piatok 8. marca. Podľa Modelu ECMWF vtedy teplota vzduchu vo výške 2 m nad povrchom poklesne (vrátane nížin na juhozápade) zväčša na –1 až 6 °C, v údoliach lokálne až na úroveň do –9 °C. Mráz nad ránom v nížinách očakávame miestami aj v noci na štvrtok (na 7. marca) a tiež aj v noci na sobotu (na 9. marca).

Meteorológ SHMÚ Pavel Beránek však upozorňuje, že v tejto predpovedi je stále určitá miera neistoty, ktorá sa ale s približujúcim dátumom (7. a 8. marca) postupne zmenšuje.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #mrazy #predpoveď počasia #marec 2024
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december