Radšej neskôr ako vôbec, preto opäť pripomíname predsezónny rez viniča. Dajte si poradiť skúseným pestovateľom

Vhodným rezom viničových krov si tvoríte základ kvalitnej úrody hrozna. Pestovatelia - vinohradníci - ho automaticky označujú za najdôležitejšiu prácu vo vinohrade.

06.03.2024 06:00
vinič, zimný rez, Foto:
debata

No nemusíte mať práve vinohrad, stačí zopár koreňov viniča, napríklad na pergole a už sa rez stáva dôležitou záhradkárskou prácou aj pre vás. Cieľom je, udržať vhodný pestovateľský tvar, ale aj rovnováhu medzi množstvom neskôr vypučaných listov a strapcov. Správny rez dáva základ veľkosti a kvality úrody.

No keďže zredukovať úrodu môžete aj neskôr, počas vegetácie, napríklad vykonaním zelených prác či dokonca prebierkou strapcov, ako menej skúsený alebo začínajúci pestovateľ sa v tomto okamihu zamerajte hlavne na to, aby ste z viniča odstránili to, čo už netreba a naopak podporili v raste tie časti, ktoré sú dôležité pre rodivosť a ďalší zdravý rast kra.

Video
Zdroj: Lucia Sedláček Harničárová/Canva

Ako ideálny termín na rez viniča sa odporúčajú mesiace január a február, kedy je však dobré, poistiť sa proti prípadným silnejším mrazom ponechaním takzvaného poistného ťažňa (záložného čapíka). Ak sa žiadne poškodenie neudeje, treba ho odstrániť.

V prípade, že ste rez viniča v týchto termínoch nestihli, nevadí, lepšie je urobiť ho ešte v marci než vôbec. Pri takomto neskoršom reze však počítajte s tým, že vinič bude takzvane slziť z rezných rán. Ker to výrazne neoslabí, väčším problémom je stekanie tejto tekutiny (exudátu) na púčiky a jej zasychanie, čo ich poškodzuje – zaslepuje. Režte preto tak, aby šťava netiekla na púčiky. Agrotechnický termín, ktorý dodržujem pri viazaní viniča je 19. marec. Na Jozefa musí byť vinohrad už krásne upravený, lebo po Jozefovi väčšinou už kry veľmi „plačú“,“ povedal nám vo svojom vinohrade pestovateľ Dominik Molda zo Smoleníc.

Foto: SHUTTERSTOCK
vinič, rez, slzenie, miazga

Čo si treba uvedomiť skôr, než zastrihnete?

V prvom rade to, že pri reze, a platí to aj v prípade ovocných drevín musíte poznať danú rastlinu a jej biologické vlastnosti. Pri viniči je napríklad veľmi dôležité uvedomiť si, že ide o lianu. Vrchné púčiky (očká) tak pučia prednostne, spodné za nimi zaostávajú, a to aj v neskoršom raste. Túto vlastnosť viniča musíte mať pri reze a vyväzovaní kra stále namysli.

V záhradách sa väčšinou vinič reže takzvane na dlhé drevo, kedy sa ťažeň vyväzuje vodorovne, alebo do oblúka, smerujúceho vrcholovou časťou nadol.

vinič, hrozno Čítajte aj Tento vinič musíte mať: Kilogramové strapce, veľké a sladké bobule bez semien či chrumkavá dužina s vôňou sliviek

Rodivosť púčikov: Čo by ste o nej mali vedieť?

  • Ako sme už spomenuli, rodivý potenciál púčikov na výhonku stúpa od jeho bazálnej časti smerom ku koncovej časti, ale približne len do dvoch tretín dĺžky, potom opäť klesá.
  • Rodivosť púčikov je z časti daná odrodou, no ovplyvnená tiež počasím, výživou kra a jeho zaťažením.
  • Vedľajšie púčiky sú spravidla nerodivé, alebo rodia len minimálne.
  • Z vyššie umiestnených púčikov zvyčajne vyrastú väčšie strapce.
  • Najrodivejšie sú púčiky na výhonku, ktorý vyrastá z dvojročného. Toto pravidlo sa preto zohľadňuje pri reze.
Zimný rez viniča s rezom na ťažeň
Video
Zdroj: Lucia Sedláček Harničárová/TV Pravda

Aké dlhé výhonky nechať?

Množstvo púčikov, ktoré pri reze necháte, teda v konečnom dôsledku ponechaná dĺžka výhonku vyjadruje zaťaženie kra. Každá odroda na základe svojich vlastností vyžaduje iný počet púčikov na to, aby ste získali dostatočnú a zároveň kvalitnú úrodu. Informácia o ideálnom zaťažení býva súčasťou opisu odrôd viniča, preto si ju treba zistiť pri kúpe.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #vinič #rez viniča
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december