Kapucínka vačšia (Tropaeolum majus) je vďaka silnému popínavému rastu ideálnou kvitnúcou letničkou na sezónne ozelenenie plotov, treláží alebo stien. Často sa vysieva do črepníkov, kde sa jej bez problémov darí. V balkónovej debničke bude prevísať cez okraj a tvoriť „vodopády“ kvetov – tým väčšie, čím slnečnejšie miesto jej doprajete. Kapucínka je tiež skvelým partnerom na zeleninové hriadky.
Jedlá a liečivá
Najväčšou výhodou tejto rastliny je, že okrem krásy prináša úžitok. Spotrebovať ju môžete úplne celú – listy so stonkami, kvety aj semená a to nielen ako surovinu v kuchyni, ale tiež ako súčasť domácej lekárničky. Kým kvety a listy si môžete len tak „zobnúť“ alebo pridať do šalátu či ozdobiť nimi nátierku, ešte nerozvinuté kvetné púčiky sa dajú nakladať do nálevu ako výborná náhrada kapary.
Nepravé kapary uložené na chladnom mieste vydržia aj rok
Budete na ne potrebovať: 150 g púčikov kapucínky • soľ • vínny a jablčný ocot podľa chuti
Púčiky umyte, odstráňte stopky a asi tri minúty varte v osolenej vode. Púčiky nesmú úplne zmäknúť. Vodu zlejte a púčiky preložte do pripraveného zaváraninového pohára. Až po okraj ju zalejte vínnym alebo jablčným octom. Pohár pevne uzavrite a nechajte odstáť 2 týždne v chladničke, potom môžete konzumovať.
Tinktúra na liečebné účely
Hoci najväčšiu liečivú silu ukrýva kapucínka väčšia v púčikoch, nakladajú sa celé kvety, listy aj stonky do 40– až 60-percentného alkoholu či lekárskeho liehu. Rastlinu natrhajte nadrobno do čistej sklenenej nádoby a zalejte alkoholom až povrch. Naloženú kapucínku nechajte macerovať na tmavom mieste 14 až 21 dní. Občas skontroluje a nádobou pretrepte. Po uplynutí času macerovania sceďte cez husté sitko alebo gázu a tinktúru uskladnite v nádobe, ideálne z tmavého skla.