Vracajú sa k nám v marci po 2-mesačnom lete z Afriky. Po strate partnera od žiaľu hynú. Najviac ich majú v dvoch krajoch

Pre bociany je typické, že žijú v trvalých partnerstvách. Dokonca sú si taký verní, že keď jeden z páru zahynie, druhý si už väčšinou nového partnera nehľadá.

29.03.2024 06:00
bocian Foto:
debata (2)

Vzájomná prepojenosť bocianej dvojice môže byť taká silná, že pri strate druha v stavoch hlbokej depresie druhý partner zakrátko tiež uhynie.

„Minulý rok bolo u nás zaznamenaných 1456 obsadených hniezd bocianov. Najväčšia hustota hniezd je v Prešovskom a Košickom kraji. V pôsobnosti RCOP Prešov bolo v roku 2023 obsadených viac ako 300 hniezd. Najviac ich bolo v okrese Svidník (72), Vranov nad Topľou (70) a Bardejov (66). Obec Kurima sa môže pýšiť najvyšším počtom hniezd (desať),“ uviedla pre TASR Marta Hrešová zo Štátnej ochrany prírody SR – Regionálneho centra ochrany prírody (RCOP) Prešov,.

Starostliví rodičia

Prvý z Afriky prilieta zvyčajne samec, s odstupom niekoľkých dní sa vracia aj samička. Spoločne upravujú hniezdo a aj pri sedení na vajíčkach sa striedajú. Po vyliahnutí potomstva ho rodičia dva mesiace kŕmia prevažne myšami a žabami, ako chuťovky ponúkajú chrobáky, lúčne koníky a kobylky, vážky, jašterice, hady, slimáky, dážďovky. Po dostatočnom zosilnení mláďat bociany koncom augusta opúšťajú hniezdiská u nás a odlietajú prečkať zimu do teplej Afriky.

Foto: SHUTTERSTOCK
bocian

Dokážu predpovedať počasie?

Podľa prírodovedca a spisovateľa doc. Ing. Miroslava Sanigu, CSc. naši predkovia vedeli z akustických prejavov najznámejších vtáčích druhov usudzovať, aké by malo byť v tom-ktorom ročnom období počasie. Jedna pranostika hovorí, že keď bocian mnoho klokoce, oznamuje teplú jar. Aktuálne správanie živočíchov nám zase podľa odborníka môže napovedať niečo o vývoji krátkodobej poveternostnej situácie. Hovorí o tom napríklad pranostika: Keď bociany svoje mladé na hniezdach pod krídla schovávajú, cítia trvalý dážď.

Kde hľadať hniezda bocianov?

Najradšej hniezdia na komínoch alebo stĺpoch elektrického vedenia. Priemer hniezda je od 110 do 200 cm a jeho výška závisí od veku: čím je hniezdo staršie, tým je mohutnejšie. Známe sú bocianie megastavby vysoké viac ako dva metre a vážiace vyše tony.

Do sčítania sa môže zapojiť každý

Po desiatich rokoch sa opäť i na Slovensku uskutoční medzinárodné sčítanie bocianov. Sčítanie ponúkne výsledky, aký je populačný trend bocianov v Európe. „Do sčítania sa môže zapojiť každý, kto bude pozorovať hniezdo bociana a údaje pozorovania zapisovať prostredníctvom webstránky bociany.sk. Ľudia tam môžu zapisovať, kedy bociany prileteli na hniezdo a ak budú mať mláďatá, tak koľko ich je a podobne,“ vysvetlila Hrešová a doplnila, že vhodným obdobím na zaznamenanie obsadených hniezd a zistenie počtu vyvedených mláďat u nás je obdobie od 15. júna do 20. júla.

Ornitológovia budú koncom júna na hniezdach krúžkovať mláďatá bocianov. „Realizuje sa to vtedy, keď už sú dostatočne veľké a krúžok im z nohy nespadne. Nie sú zároveň natoľko veľké, aby napríklad boli vyplašené a mohli vyskočiť z hniezda. Takýmto spôsobom máme potom veľmi dobrú návratnosť informácií, kadiaľ jednotlivé bociany putujú, pretože čísla z krúžku sa dajú ľahko odčítať aj ďalekohľadom,“ doplnila Hrešová.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #bociany
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december