Sú nimi napríklad aj rajčiny a paprika. Zásobte sa škrupinami a garantujeme vám, že túto sezónu nebudete musieť bojovať so suchou hnilobou špičiek plod.
Čo je príčinou problému?
Ak je vápnika v pôde málo, rastliny vám to dajú rýchlo najavo, lebo jeho nedostatok spôsobuje rôzne fyziologické problémy ovplyvňujúce vývoj plodín. Zvlášť náchylné sú na to rajčiaky (hlavne odrody s oválnymi a veľkými plodmi) a papriky. Na ich plodoch, dozretých aj nedozretých sa tvoria okrúhle hnedé škvrnami a to vždy na rovnakom mieste − na špičke. Preto sa táto fyziologická porucha označuje ako suchá hniloba špičiek plodov.

Pre tento pestovateľský problém je typické, že ak už sa počas sezóny objaví, len veľmi ťažko sa dá neželaný stav zvrátiť. Postrek vápenatými hnojivami treba robiť preventívne, s čím vám vedia výborne pomôcť práve vaječné škrupiny. Vďaka vysokému obsahu vápnika nimi môžete pre rastliny zabezpečiť dostatok tejto živiny na celú sezónu už počas výsadby priesad a predísť tak jej relatívnemu nedostatku.
Prírodný vápnik, ktorý škrupiny z vajec obsahujú, je pre rastliny dobre prijateľný.

Ako na to?
Jednoducho. Stačí, keď si budete odkladať škrupiny z vajíčok. Nezáleží na to, či ich použijete surové, alebo uvaríte. Škrupiny sú použiteľné v oboch prípadoch. Nechajte ich presušiť a následne pomelte alebo aspoň podrvte na menšie kúsky. Tieto si odložte do času, kým budete vysádzať priesady rajčín a paprík. Do každej výsadbovej jamky potom dáte za dve hrste vaječného prášku (škrupinových kúskov) a vysadíte priesady tak, ako ste zvyknutí.
