Smrteľne ublížiť vám môže nielen medveď: Jedno, na celom našom území celkom bežné zviera je teraz obzvlášť nebezpečné

Rodenie mláďat je v prírode veľká udalosť. Na svet prichádza nová generácia vtákov a cicavcov. Mláďatá sú však veľmi zraniteľné a potrebujú nerušenú starostlivosť matiek.

08.04.2024 14:00
diviak, diviačica, diviačatá, mláďatá, les Foto:

Možno ste však nevedeli, že v prvých dňoch po narodení zostávajú aj osamote, utajené v poraste alebo vo vysokej tráve. Vtedy sa môže zdať, že takéto mláďa je opustené a bezradné, no je to iba dojem! Jeho matka je vždy nablízku, presne vie, kde ho nechala a rovnako sa k nemu vie vrátiť. Ak sa pýtate, ako je možné, že napríklad srna sa nebojí, nechať svoje čerstvo narodené mláďa samo, vysvetlenie je jednoduché. Divá zver totiž krátko po narodení nemá žiadny pach, preto môže mláďa zostať napríklad v trávnatom poraste, kým si matka zaobstará potravu. A hoci to nie je úplne spoľahlivé, predsa len to aj predátorom trochu skomplikuje jeho vypátranie. Po čase, keď zosilnie, začne mláďa matku všade nasledovať.

+2

Ako sa správať v čase kladenia mláďat?

  • Nedotýkajte sa ich. Ľudský pach môže matku od mláďaťa odradiť. Ide o prirodzenú vlastnosť divo žijúcej zveri, ktorá si náš pach spája s nebezpečenstvom. Zver pred človekom prirodzene uniká a odložené mláďa sa tak vaším nevhodným správaním môže stať naozaj odvrhnutým.
  • Neberte si ich domov. Nielen, že mláďa doslova ukradnete matke a vystavíte ho nebezpečenstvu smrti, čo sa aj s najväčšou pravdepodobnosťou stane, pretože uhynie doslova zo šoku, navyše konáte v rozpore so zákonom č. 274/2009 Z. z. o poľovníctve, za čo môžete byť trestne stíhaní.
Foto: SHUTTERSTOCK
zajac, zajačik, lúka, mláďa
  • Ak počas prechádzky natrafíte na „opustené“ mláďa, okamžite od neho, čo možno najtichšie, odíďte tým smerom, ktorým ste k nemu prišli. Zbytočne okolo neho nešírte svoj pach, a už vôbec nevolajte ďalších členov vašej vychádzkovej skupinky, aby sa naň prišli pozrieť. Jeho matka je nablízku a vaše pachové stopy ju môžu zmiasť pri návrate, prípadne od mláďaťa celkom odradiť.
  • Nebuďte hluční. Hluk pôsobí na zver a mláďatá ešte stresujúcejšie, než si vôbec dokážete predstaviť.
  • Nepohybujte sa po prirodzených koridoroch a úkrytoch zveri, kde ju môžete vyrušiť pri odpočinku. Prechádzka prírodou bude určite krásnym zážitkom aj vtedy, keď budete využívať iba značené turistické chodníky.
  • Nepúšťajte psa na voľno v lese ani na lúke. Aj malé plemeno môže prenasledovať a uštvať srnu alebo zaútočiť na „odložené“ srnčiatko, malého zajaca či na utajené jelenča. Navyše si treba uvedomiť, že škody v revíri vznikajú nielen zranením alebo usmrtením, ale aj stresovaním zveri.
dobytok, cementárky, slovenské strakaté plemeno Čítajte viac Unikátna záchrana nášho pôvodného strakatého plemena sa darí: Využíva potenciál býkov narodených pred 40 rokmi

Ide aj o vašu bezpečnosť

Nezodpovední majitelia psov často pri ich voľnom pohybe v prírode argumentujú tým, že sú dobre vycvičení a zver nenaháňajú. Skúste to však vysvetliť zvieracím matkám, ktoré si v nízkej mladine alebo na okraji lúky v trávnatom poraste strážia svoje čerstvo narodené mláďaťa. Bezstarostná prechádzka, hoci aj s dobre vycvičeným psom, sa razom môže zmeniť na boj o jeho, no i váš život. Napríklad diviačice extrémne agresívne bránia svoje mláďatá. Stretnutie psa (no aj človeka) s diviačou matkou vážiacou aj 150 kg, odhodlanou na všetko, nemusí dopadnúť dobre. Zver je v čase kladenia a starostlivosti o mláďatá ešte citlivejšia na rušivé podnety než inokedy počas roka. Buďte preto ohľaduplní a v prírode sa správajte zodpovedne.

Foto: SHUTTERSTOCK
diviak, diviača, diviačatá, les,
Inštruktážne video: Ako sa správať v lese s výskytom medveďov
Video
Zdroj: Štátnej ochrany prírody SR

© Autorské práva vyhradené

chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #príroda #životné prostredie #ekológia
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december