Je najvyšší čas, prebudiť hľuzy gladiol: Výsadba sa blíži a len správnou prípravou dosiahnete výstavné kvety. Toto dodržte

Hoci sú tieto krásne kvety známejšie ako gladioly, botanicky správne sú to u nás mečíky. Štýhle stonky nesúce, častokrát okoby

16.04.2024 14:00
gladioly, mečíky, sadenie Foto:
debata

Či už ste si hľuzy mečíkov kúpili, alebo prezimovali z minulého roka, s výsadbou sa zatiaľ príliš neponáhľajte. Pôda by mala byť prehriata aspoň na 10 °C. Áno, vzhľadom na teplý nástup tohtoročnej jari by sa mohlo zdať, že správny čas už nastal, no nie je tomu tak. Aktuálne ochladenie a dážď by vám na už vysadených mečíkoch narobil škody. Pokojne počkajte až na koniec apríla.

Ak ste teda hľuzy ešte nevysadili, môžete ich na to aspoň pripraviť. Pozrite sa, že už majú pučiace klíčky veľké aspoň pol centimetra. V prípade, že nemajú, premiestnite ich do miestnosti s teplotou 20 °C a viac, aby sa púčiky prebudili zo zimného spánku. Tento postup sa bežne odporúča spraviť dva až tri týždne pred plánovanou výsadbou. Tento postup je zvlášť vhodný do severnejších oblastí a pre neskôr kvitnúce odrody mečíkov.

Zvýšením teploty a tvorbou klíčkov významne... Foto: SHUTTERSTOCK
mečíky, gladioly, hľuzy Zvýšením teploty a tvorbou klíčkov významne skrátite čas do kvitnutia mečíkov a tak ho viac zostane na vyzretie hľúz po zbere kvetov.
Ak sa vám pri starších hľuzách prebudí naraz niekoľko púčikov, nechajte len jeden dominantný, najviac dva.

Mečíky chcú slnko

Slnko a ochranu pred vetrom, ktorý im naozaj nevyhovuje. V ideálnom prípade by ste tiež mali záhony minimálne v dvojročnom cykle striedať. Pred sadením hľúz treba pôdu prekypriť do hĺbky 20 až 30 cm. Na správnu výživu rastlín môžete použiť ekologický prípravok Azoter.

Foto: SHUTTERSTOCK
gladioly, mečíky, sadenie

Nemačkajte ich tesne k sebe

Osvedčený rozstup riadkov, ktorý uvádzajú skúsení pestovatelia, je 40 až 50 cm, pričom je najlešpie, ak sú orientované severo-južným smerom. V predzáhradkách môžete mečíky sadiť do rôznych tvarov, no dbajte na výšku odrôd, aby sa navzájom neprekrývali. Veľké hľuzy saďte do hĺbky 10 cm, v suchších pôdach môžete hlbšie. Malé hľuzy alebo bruty plytšie, asi do 5 cm a pôdu po vysadení utlačte. Rozstup medzi hľuzami udržiavajte asi na šírku priemeru hľuzy, čo oceníte pri kvitnutí. Rastliny sa budú navzájom podopierať, nehrozí ich vylomenie.

Kvalitná hľuza mečíka má tvar ako pekný vlašský... Foto: SHUTTERSTOCK
gladioly, mečíky, sadenie Kvalitná hľuza mečíka má tvar ako pekný vlašský orech. V poriadku je aj tvar menej oblý a mierne plochý.
mečíky, gladioly Čítajte viac Gladioly pripravte na zimu a ochráňte pred katastrofou: Zasiahnuť treba už teraz, inak v novej sezóne prídete o kvety

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #mečíky #gladioly
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december