Pozor na častú chybu pri pestovaní zeleru: Či už vlastné alebo kúpené priesady nevystavte šoku, inak máte po úrode

Dopestovať si krásne zelerové priesady nie je žiadna veda. Stačí vedieť, že treba vysievať pomerne skoro a, čo je veľmi dôležité, že aby ste sa dočkali úrody buliev, zeler nesmie prechladnúť. Podchladenie doslova neznáša.

17.04.2024 14:00
zeler Foto:
debata

Zeler patrí medzi tie druhy rastlín, ktoré sú citlivé na proces jarovizácie. Znamená to, že ako dvojročnej plodine mierneho klimatického pásma sa mu pôsobením nízkej teploty vytvoria v meristéme rastového vrcholu reprodukčné orgány – základy kvetov.

Počas predpestovávania zeleru treba udržiavať... Foto: dobrasemena.cz
zeler, semenáčiky, predpestovanie Počas predpestovávania zeleru treba udržiavať teplotu 15 až 20 °C. Nižšia môže byť príčinou vybiehania rastlín do kvetu.

Znamená to, že rastlina nielen, že predčasne kvitne (za normálnych okolností by kvet vytvorila až v druhom roku pestovania), ale zároveň prechádza aj do tvorby semien. Všetku energiu tak sústreďuje do snahy rozmnožiť sa a na tvorbu zásobných orgánov, v tomto prípade buliev, ktoré my dopestovávame ako zeleninu, doslova zabúda. Predčasné kvitnutie je tak na zeleninovej hriadke nežiaducim problémom.

Video
Zdroj: Lucia Sedláček Harničárová/Canva

Zeler reaguje rýchlo

Je totiž plodinou veľmi citlivou na predčasné vykvitanie. Ak priesady po výsadbe von prekvapí obdobie nízkych teplôt (okolo 5°C), k jarovizácii a k následnému kvitnutiu dochádza v pomerne krátkom čase. Priesady zeleru preto treba predpestovávať pri vyšších teplotách a držať ich v nich aj v čase, keď už sú na pohľad hodné výsadby na hriadky. Pretože zvyčajne až do polovice mája sa ešte môže stať, že nás prekvapia nízke teploty.

Aby sa priesada premenila na zdravú, veľkú... Foto: SHUTTERSTOCK
zeler Aby sa priesada premenila na zdravú, veľkú buľvu, nesmie prechladnúť.

Inak tomu nie je ani v aktuálnej sezóne, keď po pomerne teplom marci tu máme doslova skokovo chladný týždeň. V niektorých lokalitách pritom nie je núdza ani o teploto pohybujúce sa okolo nuly či v mínusových hodnotách počas noci. S výsadbou zelerových priesad na voľné hriadky sa preto neoplatí ponáhľať. Silné priesady z januárových/fe­bruárových výsevov pokojne saďte až v druhej polovici mája. Ak sú už pre dané zakoreňovače príliš veľké, môžete ich presadiť do vhodnejších črepníkov.

Zelerové priesady patria na hriadky až v druhej... Foto: SHUTTERSTOCK
zeler Zelerové priesady patria na hriadky až v druhej polovici mája. Tak budete mať istotu, že sa už z pestovateľského pohľadu nič nepokazí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #zeler #priesady #zeleninové priesady
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december