10 dôležitých faktov, ktoré by mal poznať každý úspešný pestovateľ rajčín: Vedeli ste o všetkých?

Ak chcete byť s pestovaním rajčín úspešný, musíte vedieť aspoň základné informácie o ich nárokoch. Toto sú najdôležitejšie z nich.

23.04.2024 06:00
rajčiny Foto:
debata
  • Nevhodnou predplodinou rajčín sú zemiaky, baklažány a iné druhy z čeľade ľuľkovité. Nepestujte ich na rovnakej hriadke ako v minulej sezóne.
  • Rajčiaky majú hlbší a silnejší koreňový systém než papriky alebo baklažány. Vďaka tomu si dokážu zaobstarať živiny a vlahu i z väčšej hĺbky a plochy.
  • Pri prerastených priesadách využite schopnosť tohto druhu tvoriť adventívne korene. Vysaďte ich hlbšie a mierne šikmo a pôdou zahrňte časť stonky aj so spodnými listami.
  • Priesady rajčín saďte takzvanena vodu. Vykopte hlbšiu jamku, vložte priesadu, do dvoch tretín zahrňte pôdou, naplňte vodou a počkajte, kým vsiakne. Zalejte ešte raz alebo dvakrát podľa vlhkosti a po vsiaknutí zasypte suchou zeminou. Vrchná suchá vrstva zabráni vyparovaniu a rastliny, ktorých korene sú vo vlhku, sa rýchlo ujmú.
  • Pri pestovaní v krytých priestoroch majú rajčiny odlišné nároky ako napríklad papriky. Prospieva im pohyb vzduchu, znesú prievan. Pri spoločnom pestovaní ich preto vysaďte bližšie ku vchodu, kým papriky alebo uhorky doprostred skleníka.
Foto: SHUTTERSTOCK
rajčiny, priesady, sadenie rajčín,
  • Kolíkovým odrodám rajčín odstraňujte zálistky skôr, ako prerastú, teda ideálne do veľkosti 5 až 10 cm vylomením. Pri použití noža hrozí riziko prenosu vírusových chorôb.
  • Spodné listy odstraňujte, ale s mierou. Musia byť suché, aby rastline nechýbali. Vtedy bude mať ich odstránenie zmysel z pohľadu presvetlenia a prevzdušnenia porastu.
Ako správne vylamovať zálistky?
Video
Zdroj: Lucia Sedláček Harničárová/TV Pravda
  • Kolíkovým rajčinám zvyčajne dozrie 6 až 8 vijanov (strapsov). Obdobie od kvitnutia po vyzretie plodu trvá asi dva mesiace. Rastlinu preto za 7. až 8. vijanom zaštipnite. Plody, ktoré sa vytvoria vyššie už v našich pestovateľských podmienkach, nestihnú dozrieť.
  • Rajčiny sú samoopelivé, blizna semenníka je v kvete zvyčajne obklopená peľnicami. Problémy s opelením a s nasadzovaním plodov sa môžu vyskytnúť pri vysokej vzdušnej vlhkosti a pri vysokých teplotách, teda najčastejšie v krytých priestoroch. Vo veľkovýrobe sa na podporu opelenia nasadzujú do porastov čmele. Najjednoduchším riešením pre záhradkárov je prievan alebo občasné jemné zatrasenie s rastlinou. Uvoľnený peľ sa tak dostane na bliznu kvetu.
rajčiny, vyväzovanie, uväzovanie k opore, ruky, Čítajte viac Porovnali sme najčastejšie používané opory pre rajčiny: Ktoré sú najlepšie a môže hrdza rastlinám uškodiť?
  • Moderné hybridné odrody rajčín sa vyznačujú vysokou vyrovnanosťou, výnosom a kvalitou iba v prvej generácii. Preto ak si odložíte vlastné osivo, získate nevyrovnané potomstvo. Zber takýchto semien preto neodporúčame.
zelenina, sejba, tabuľka Čítajte aj Týchto 20 druhov zelenín sa oplatí vysiať v apríli. Mysleli ste na všetky? Overené odrody + prehľad výsevov v tabuľke
'Sweet Aperitif' je označovaná za najsladšiu...
'Rosella' má netradičnú tmavoružovú farbu...
+4'Honeycomb F1' má výrazne žlté plody a v chuti...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #rajčiny #rajčiaky #pestovanie rajčín
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december