Spoliehate sa na rady prof. Hričovského a s prebierkou plodov čakáte do júna? Nerobte rovnakú chybu ako stovky záhradkárov

Zanedbávaná, a pritom taká dôležitá prebierka jabloní by mala byť samozrejmosťou aj u malopestovateľov - záhradkárov. Nejde len o to, že dosiahnete oveľa krajšiu a vyrovnanejšiu úrodu, no prispievate tiež k zdraviu a k dlhšej životnosti ovocného stromu.

23.04.2024 14:00
Peter Molda, ovocinár Foto: , ,

Vraj máte ešte čas? Pri jabloniach určite nie. Rovnaký názor má aj ovocinár, ktorý každoročne dopestováva výstavné jablká, a to doslova.

jabloň Pinova Čítajte aj Táto odroda vyhráva súťaže: Výborne chutí, v pivnici vydrží do apríla, stromy skoro rodia a stačí im málo priestoru

„V Jabloňovom sade pod Cejtachom sme s prebierkou plodov začali v priebehu 16. týždňa. Už po štyroch-piatich dňoch je možné sledovať ako na ňu ponechané plody zareagovali. Aktuálne sa nám kaliber jabĺk v sade pohybuje medzi 10 až 17 mm,“ informuje ovocinár Ing. Peter Molda.

Foto: Facebook/Jabloňový sad pod Cejtachom
prebierka plodov, jablone
Vzhľadom na priebeh počasia nám v severnejších lokalitách jablone ešte kvitnú, no neskôr s prvou prebierkou plodov určite nečakajte až do júna.

Tri etapy

Vo všeobecnosti sa v záhradkárskej literatúre najčastejšie hovorí o júnovej prebierke plodov. Realita je však iná, alebo by aspoň mala byť. Podľa skúseného pestovateľa treba k prebierke pristupovať v rámci troch samostatných etáp a nielen v júni.

  • Tou prvou je už správny zimný rez,
  • druhou reálna prebierka plodov,
  • treťou zberová prebierka.
Foto: SHUTTERSTOCK
jabloň, pladé plody, prebierka, kráľovský plod

Nečakajte až na jún

„S ručnou prebierkou jabloní môžete v záhradách začať už hneď po odkvitnutí a skončite tesne po júnovom opade plodov,“ odporúča Molda. Júnovým opadom sa strom prirodzene zbavuje prebytočných plodov, ktoré nedokáže vyživiť. A prečo je včasná prebierka taká dôležitá? Pomerne skoro po júnovom opade plodov dochádza k iniciácii rodivých púčikov pre budúcoročnú úrodu. „Ak ste nadbytočné plody zo stromu odstránili v dostatočnom predstihu, zaistili ste si to, že inhibičný účinok fytohormónu (kyseliny giberelovej), ktorý sa tvorí v semenách plodov, bude mať na tvorbu budúcoročných púčikov už len minimálny vplyv,“ vysvetľuje ovocinár a upresňuje: „Inak by sa to dalo povedať tak, že ak budete mať v korune stromu väčšie množstvo jabĺk, ktoré produkujú inhibičný fytohormón, vznikajúce púčiky sa vám v dostatočnom počte nepretvoria na rodivé. V ďalšom roku tak prídete o úrodu.“ Ďalšou výhodou včasnej prebierky je, že voda a živiny sú distribuované len do perspektívnych plodov, ktoré môžu rýchlejšie a lepšie rásť. Výsledkom takéhoto postupu bude, že v čase zberu získate najmenej 80 percent úrody v kvalite prvej akostnej triedy.

Ovocinár Peter Molda vysvetľuje princíp skoršej prebierky plodov jabloní.
Video
Zdroj: Lucia Sedláček Harničárová/Canva

Praktické tipy k ručnej prebierke

  • Ako nechcený plod odstrániť? Jednoducho o vyštipnite.
  • Koľko jabĺk nechať na strome? Pri jabloniach platí, že na každé jablko by mal mať strom k dispozícii 25 až 30 listov. Ak pestujete jablone na slabo rastúcom podpníku M9, môžete aj pri naozaj správnej a na prvý pohľad silnej prebierke dosiahnuť 15 až 20 kg úrodu kvalitných jabĺk s parametrami prvej akostnej triedy.
Ako vyzerá jabloň v tvare štíhleho vretena v čase zberu v prípade, že ste prebierku urobili vo vhodnom čase a správne?
Video
Zdroj: Lucia Sedláček Harničárová/Canva

© Autorské práva vyhradené

chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #ovocné stromy #jablone #prebierka plodov #pestovanie jabloní
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december